Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu

Prevention of the Right to Education and Training

Selami CİN

Türkiye’de geçmişte yaşanan öğrenci olaylarının eğitim ve öğretim faaliyetlerinin kesilmesine neden olması, kanun koyucuyu bu durumu engellemeye yönelik bir suç tipi ihdas etmeye yöneltmiştir. İlk kez 765 sayılı TCK’da suç olarak düzenlenen eğitim ve öğretim çalışmalarının kesilmesine neden olma ve öğrencilerin yurtlarda kalmalarına engel olma durumları, 5237 sayılı TCK’da bireyin eğitim ve öğrenim hakkını da koruma altına alacak şekilde ve üç fıkra halinde tekrar düzenlenmiştir.

Eğitim, Öğretim, Eğitim ve Öğrenim Hakkı, Eğitim Hürriyeti, Hürriyete Karşı Suçlar.

The student upheavals in Turkey in the past have motivated the legislator to create rules to prevent this situation. The crimes of prevention of the education and training and preventing students from staying in dormitories which had been legislated in Turkish Criminal Code no. 765 for the first time, has been organized in Turkish Criminal Code no. 5237 as a three pharagraphs in a way to protect the right to education.

Education, Training, Right to Education, Freedom of Education, Offences Against Liberty.

GİRİŞ

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap, İkinci Kısım, Yedinci Bölümü’nde Hürriyete Karşı Suçlar başlığı altında md. 112’de düzenlenmiştir.

“Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi

Madde 112-