Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A Maddesi Çerçevesinde Menfi Tespit Davaları Sorunu

Analysis of Negative Declaratory Claims under the Article 5/A of the Turkish Code of Commercial

Murat ATALI, Ersin ERDOĞAN

Bu çalışmada menfi tespit davalarının, 7155 sayılı Kanun ile Türk Ticaret Kanunu’na eklenen 5/A maddesi kapsamında değerlendirilebilmesinin mümkün olup olmadığı hususu, konuya ilişkin verilen bölge adliye mahkemesi kararları ve öğretideki görüşler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A maddesinde düzenlenen dava şartı arabuluculuk hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra, madde metninde yer alan “konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat davası” ibaresinin nasıl anlamlandırılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Arabuluculuk, Ticari Dava, Menfi Tespit Davası, Dava Şartı Arabuluculuk.

In this paper, we analyze Article 5/A of the Turkish Code of Commercial, in respect to negative declaratory claims. Article 5/A regulates mandatory mediation for some commercial disputes. The Article includes that it will be applied to the commercial disputes, which are about monetary claims. Several District Courts (İstanbul, Ankara, Antalya, Erzurum etc.) made contrary judgments with each other. The paper discusses these decisions and opinions about the context of the Article 5/A of Turkish Commercial Code.

Mediation, Mandatory Mediation, Negative Declatory Claims, Commercial Disputes.

GİRİŞ

7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun’un 20’nci maddesi ile Türk Ticaret Kanunu’na 5/A maddesi eklenmiştir. Buna göre,

(1) Bu Kanunun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

(2) Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilir.