Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergi İdaresinin Avukatlardan Müvekkilleriyle İlgili Olarak Talep Edebileceği Bilgilerin Hukuki Çerçevesi

The Legal Framework of the Information that the Tax AuthorityMay Request From the Attorneys in Relation to Their Clients

Tuğçe KARAÇOBAN GÜNEŞ

Hak arama hürriyeti kapsamında savunma ve iddia hakkının gerçekleştirilmesini, kamu hizmeti ifa etmek suretiyle yerine getiren, müvekkilini temsil ettiği kadar bağımsız bir yargı çalışanı olarak adaletin gerçekleştirilmesine de hizmet eden avukata, Avukatlık Kanunu ve meslek kuralları çerçevesinde yüklenen en önemli ödevlerden birisi de sır saklama yükümlülüğüdür.

Sır saklama yükümlülüğünün Vergi Hukuku özelinde ifade ettiği anlamın tespiti önem arz etmektedir. Zira, vergi usulünü hukuka uygun yürütmekle görevli ve yetkili olan vergi idaresi, bilgi toplama yetkisine dayanarak avukatlardan müvekkilleriyle ilgili olarak bilgi talep edebilmektedir. Vergi idaresinin avukatlardan müvekkilleriyle ilgili olarak talep edebileceği bilgilerin sınırını, vergi idaresinin avukatlardan istemeye yetkili olduğu bilgiler oluşturmaktadır. Bu çalışma da, savunma hakkı ve özgürlüğü, avukatlık mesleğinin bağımsızlığı ve serbestliği, vekil ve müvekkil arasındaki ilişkinin temelinde bulunan güven ilişkisi ile vergi idaresinin vergi usulünü hukuka uygun yürütme görev ve yetkisini birlikte esas alarak, vergi idaresine bilgi verme ödevi karşısında avukatın sır saklama yükümlülüğünün hukuki çerçevesini çizmeyi amaçlamaktadır.

Meslek Sırrı, Avukatın Sır Saklama Yükümlülüğü, Bilgi Verme Ödevi, Bilgi Vermekten Çekinme Kabahati, Vergi İdaresinin Talep Edebileceği Bilgiler

One of the most important obligations that is given to an attorney, who ensures that the rights of providing defense and asserting claims are realized by undertaking public services and who serves to secure the justice as an independent server of the justice as much as representing his / her clients, is the obligation of the confidentiality.

Determining the Tax Law specific interpretation of the obligation of the confidentiality is crucial. As a matter of fact, the tax authority, which is authorized and tasked to enforce the tax laws in compliance with the law, may request information from the attorneys regarding their clients on the basis of its authority to gather information. The limit of the information that the tax authority may request from the attorneys is based on the information that the tax authority is authorized to request from the attorneys. This study, with respect to the right and freedom of defense, the independence and liberty of the profession of the attorneyship, the trust that is in the heart of the attorney client relation and to the duties and authority of the tax authority to enforce the tax procedures in a lawful manner, aims to draw the legal framework of the obligation of the confidentiality of the attorneys against their obligation to provide information to the tax authority.

Trade Secrets, The Obligation of the Confidentiality of the Attorneys, The Obligation to Provide Information, The Misconduct of the Failure to Furnish Information, The Information that the Tax Authority May Request.

Avukatlık Sözleşmesi’nin hukuki niteliğini ve avukata yüklediği ödevleri ortaya çıkarmak amacıyla, Avukatlık Kanunu’nda1 düzenlenen avukatlık mesleğinin konumuz bakımından önem arz eden bazı özelliklerine değinmek gerekmektedir.

Varlığına duyulan ihtiyaç nedeniyle, geçmişi insanlık tarihi ile yaşıt olan savunma2, Anayasa’nın “hak arama hürriyeti”kenar başlıklı 36. maddesinde, temel bir hak olarak koruma altına alınmıştır. Avukatlık Kanunu’nun 2. maddesi, savunma hakkının gerçekleşmesinde etkin rol oynayan avukatlık mesleğinin amacını “hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamak” olarak düzenlemiştir. Avukat, Avukatlık Kanunu’nun 2/2. maddesi hükmünce, bu amacın gerçeklemesini teminen hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis edecektir.

Bu tahsisin esası da Avukatlık Kanunu’nun “avukatlığın mahiyeti” kenar başlıklı 1. maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükmünce avukatlar, kanun koyucu tarafından kamu hizmeti niteliğinde kabul edilen avukatlık mesleğini, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil edecek şekilde icra edeceklerdir.