Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5996 Sayılı Kanunda Düzenlenen İdari Para Cezaları ve Bu Cezalara Karşı Başvurulacak Yargı Yolu

Hüseyin BİLGİN

ÖZET:

5996 sayılı Kanun Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında çıkartılan bir yasadır. Anılan Kanunda; veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yemlerin insan ve hayvan sağlığı açısından taşıması gereken özelliklere yer verilmiştir. Çalışmamızda 5996 sayılı Kanun hükümlerine uyulmaması halinde verilecek olan idari para cezalarına yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: İdari Para Cezası, İdari Yargı, Adli Yargı, Yem, Gıda, Havyan Sağlığı, Bitki Sağlığı.

Giriş

5996 sayılı Kanun, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu adı altında 11.06.2010 tarihinde kabul edilerek, 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 5996 Kanunun amacı, 1’inci maddesinde; gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamak şeklinde ifade edilmiş; kapsamı da 2’nci maddesinde; gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarını, bitki koruma ürünü ve veteriner tıbbî ürün kalıntıları ile diğer kalıntılar ve bulaşanların kontrollerini, salgın veya bulaşıcı hayvan hastalıkları, bitki ve bitkisel ürünlerdeki zararlı organizmalar ile mücadeleyi, çiftlik ve deney hayvanları ile ev ve süs hayvanlarının refahını, zootekni konularını, veteriner sağlık ve bitki koruma ürünlerini, veteriner ve bitki sağlığı hizmetlerini, canlı hayvan ve ürünlerin ülkeye giriş ve çıkış işlemlerini ve bu konulara ilişkin resmî kontrolleri ve yaptırımları kapsadığı ve kişisel tüketim amaçlı birincil üretim ile kişisel tüketim amacıyla hazırlanan gıdaları kapsamadığı” şeklinde belirtilmiştir. Anılan Kanuna baktığımızda, Genel Hükümler; Hayvan Sağlığı, Hayvan Refahı ve Zootekni; Veteriner Sağlık Ürünleri; Bitki Sağlığı; Gıda ve Yem; Hijyen; Resmi Kontroller; Cezai Hükümler ve Çeşitli Hükümler başlıkları altında toplam 9 kısımdan oluşmaktadır.

5996 sayılı Kanun Avrupa Birliğine uyum sürecinde çıkartılan Kanunlardan birisi olup, 5996 sayılı Kanunun kabulünden çok kısa bir süre sonra Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler çerçevesinde Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslı 30.06.2010 tarihinde müzakereye açılmıştır.