Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yakalama Emri ve Nedenleri ile İnfaz Usulü

Hüsnü ALDEMİR

ÖZET:

Çalışmada yakalama emrinin yasal düzenlemesi, kimler hakkında verilebileceği, vermeye yetkili organlar, verilebilme halleri ile infazı hususlarında ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yakalama emri, gıyabî tutuklama, müzekkereli yakalama, yol tutuklaması.

Genel Açıklama

Ceza Muhakemesi Kanununun 90’ıncı maddesinin 1’inci ve 2’nci fıkralarında hükme bağlanan hallerde yakalama yetkisinin kullanımı için herhangi bir hâkim veya mahkeme kararına gerek duyulmamasına karşın; Ceza Muhakemesi Kanununun 98’inci maddesinde hükme bağlanan hallerde yetkili hâkim veya mahkeme kararı bulunmaması halinde yakalama işlemi yapılamayacaktır. Söz konusu madde ile yakalama emri nin ne gibi hâllerde çıkarılacağı ve bu hususta yetkili merciler hükme bağlanmıştır.

Yeni ceza usul hukukumuzda kural olarak gıyabî tutuklama kararı verilmesi uygulamasına son vermiş olması nedeniyle; 1412 sayılı CMUK’un 131’inci maddesinde yer alan tutuklama müzekkeresine dayanılarak yapılacak yakalamaya maddede yer verilmemiştir. Bunun doğurabileceği sakıncaları ortadan kaldırmak amacıyla, hâkime "yakalama emri" düzenleme yetkisi verilmiştir. Buna uygulamada yakalamanın bir hâkim veya mahkeme kararına dayandırılması nedeniyle “müzekkereli yakalama ” da denilmektedir.