Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki “itiraz” ile İnfaz Hâkimliği Kanunu’ndaki “itiraz ve Şikayet” Arasındaki Farklar

Türker TOK

Ceza Muhakemesindeki itiraz ile infaz hakimliği kararlarına karşı yapılacak şikayet ve itirazlar farklılık arzetmekte olup, makalede bu husus incelenmiştir.

Olağan Kanun Yolu, İtiraz, İnfaz Hakimliği, İnfaz Hakimliği Kararına Karşı Şikayet ve İtiraz.

Bilindiği üzere 16/05/2001 tarihli ve 4675 sayılı İnfaz Hâkimliği Kanunu 23/05/2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun’la ceza infaz kurumlarının işlem ve faaliyetleri yargı denetimi altına alınarak infaz hukuku alanında önemli bir adım atılmıştır. Ceza infaz kurumlarının işlem ve faaliyetlerine karşı infaz hâkimliğine şikayet ; infaz hâkimliğinin kararına karşı da ağır ceza mahkemesine itiraz olanağı getirilerek infaz hukukuna özgü yeni bir sistem kurulmuştur.

İnfaz Hâkimliği Kanunu’ndan (İHK) sonra 01/06/2005 tarihinde yürürlüğe giren 04/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) olağan kanun yolları itiraz, istinaf, temyiz olarak düzenlenmiştir.

Makalenin amacı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlenen genel ve olağan itiraz yolu ile İnfaz Hâkimliği Kanunu’nda düzenlenen şikayet ve itiraz yolları arasındaki farkları ortaya koymaktır.