Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk İş Hukukunda İşyeri Uygulamaları (İş Şartı)

Workplace Practices in Turkish Labor Law (Job Condition)

Kazım Yücel DÖNMEZ

Türk İş Hukukunda, işçi ile işveren arasındaki çalışma koşulları bireysel veya toplu iş sözleşmesi hükümleri ile belirlenir. Bunlarda hüküm bulunmayan durumlarda ise Anayasa, kanunlar, personel yönetmelikleri ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamalarından yararlanılır. İşyeri uygulamaları, uygulamada sıkça karşılaşılan, işçilerin kişiliklerinden ayrı ve onları toplu olarak kapsayan, işyerinde genel bir çalışma düzeninin kurulmasını sağlayan araçlardan biridir.

İşyeri Uygulaması, Çalışma Koşulu, İş Şartı, Genellik Koşulu, Süreklilik Koşulu, Zımni Kabul, Rıza, Aynı Koşullar, Vazgeçme Hakkı, Yanlışlıkla Verilen Haklar, Kaynaklar Hiyerarşisi.

Working conditions between the employee and the employer are set forth by the provisions of a personal or collective employment contract. In cases where there is no provision in the employment contract, the Constitution, laws, directives, personnel regulations and similar resources, moreover workplace practices are taken into consideration. Workplace practices are one of the tools frequently applied, covering the employees collectively beyond their personalities, ensuring a general working order in the workplace.

Workplace Practice, Working Condition, Job Condition, Generality Condition, Sustainability Condition, Implied Acceptance, Consent, Similar Conditions, Right the Waive, Rights Vested Mistakenly, Hierarchy of Resources.

I. Giriş

Türk iş hukukunda, işçi ile işveren arasındaki çalışma koşulları bireysel veya toplu iş sözleşmesi hükümleri ile belirlenir. Bunlarda hüküm bulunmayan durumlarda ise Anayasa, kanunlar, personel yönetmelikleri ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamalarından yararlanılır.

II. Tanım

İşveren tarafından başlangıçta akdi ve yasal bir zorunluluk olmaksızın bir menfaatin tek taraflı olarak devamlı şekilde ve aynı koşullarla sağlanması ve işçi tarafından da bu durumun zımnen kabul edilmesi ile oluşan uygulamalara işyeri uygulamaları denmektedir1.

İşyeri uygulaması, işyerinde zaman içinde tekrarlanarak belirginleşen mutat davranışları anlatır ve işverenin açık beyanlarıyla değil tekrarlanan bazı fiili davranışları ile ortaya çıkar2.