Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tapu Kaydındaki Kimlik Bilgilerinin Düzeltilmesi Davası

Proceedings for Correcting ID Information in Land Registry

Erhan Günay

Tapuda, ilgili taşınmaza dayanak belgeye aykırı yazımın ya da tescilin düzeltilmesine ilgililerin rıza göstermemesi ya da yanlışlığın tapu yönetimince resen düzeltilmesinin mümkün olmadığı durumlarda düzeltme için başvurulacak yer sulh hukuk hakimliğidir. Ne var ki öncelikle tapu müdürlüğüne başvuru yapılmadan doğrudan adli mercide dava açılamaz.

İdari Yolla Düzeltme, Adli Yolla Düzeltme, Görev, Yetki, Davada İzlenecek Yöntem.

Civil Courts of Peace are the authorized courts in order to apply for correction in cases where the relevant parties do not consent or it is impossible for land registry office to make ex officio correction of information or registration contradictory to the document justifying the relevant immovable in the land registry office. However, no lawsuit can be filed directly in the judicial authority without applying to directorate of land registry at first.

Correcting Via Administrative Procedures, Correcting Via Judicial Procedures, Assignment, Authorization, Procedures of Action.

I. Giriş

Taşınmazların tapu kaydındaki malikinin ya da ayni hak sahibinin kimlik bilgileri yanlış ya da eksik yazılmış olabilir. Bu türlü kayıtların düzeltilmesinde TMK m.1027 hükmü dayanak yapılır. Ancak düzeltim için ilgili (sulh hukuk) mahkemesine başvurmadan önce tapu müdürlüğüne başvurmak, sonuç alınmadığı takdirde adli yargı merciinde dava açmak zorunluluğu 17.8.2013 tarihli ve 28738 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu Sicil Tüzüğü m.75/4 hükmü gereğidir. Davacı, söz konusu Tüzüğün yürürlüğe girdiği 17.8.2013 tarihinden sonra öncelikli olarak tapu müdürlüğüne başvuru yapmakla yükümlüdür; doğrudan adli yargıya başvurduğu takdirde davanın “usulden reddine” karar verilir.

II. İlgili Maddeler

- TMK m.1027 (Düzeltme): “İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir.

Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir.