Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman İş Hukukunda Fesih Beyanı

Notice of Termination According to German Labor Law

C. Gökhan Erbaş

I. Giriş

Sanayi devrimi ile başlayıp günümüze kadar süregelen ve hala devam eden dünya düzenindeki değişimle birlikte her geçen gün iş sözleşmesinin önemi gittikçe artmaktadır. Bu bağlamda iş sözleşmesi günün koşullarına göre farklı şekillere bürünmekte ve her daim daha detaylı bir hal almaktadır. Bu bağlamda iş sözleşmesinin mevcudiyetinin tespiti açısından feshin ve bilhassa feshin geçerliliğinin ön koşulu olan fesih beyanının geçerli olup olmadığının tespiti özel bir anlam kazanmaktadır.

Bu çalışmada Alman iş hukuku kapsamında fesih beyanının usulü ve öne çıkan özellikleri incelenmek suretiyle Türk hukukuna yeni bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılacaktır.

II. Genel Olarak

Yenilik doğurucu bir hukuki işlem olarak fesih bildirimi, şüpheye yer vermeyecek ve yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyecek şekilde beyan edilmelidir. Bu noktada yazılı fesih bildiriminin „feshedilmektedir“ veya „fesih“ kelimelerini muhakkak içermesi gerekmemektedir, fakat fesih beyanının bütününden, fesih bildiriminde bulunan kişinin mevcut iş sözleşmesini tek taraflı yenilik doğurucu bir irade beyanı ile gelecekte sonlandırmak istediği açık bir şekilde anlaşılmalıdır.1