Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Özel Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası

Private Security Compulsary Liability Insurance

Elvin Batmaz Silahtaroğlu

GİRİŞ

6762 sayılı Eski Türk Ticaret Kanunu’nda sorumluluk sigortalarıyla ilgili özel hükümler dağınık şekilde düzenlenmiştir. Yangın dolayısıyla sorumluluk sigortası 1309/1310, hırsızlık sebebiyle sorumluluk sigortası 1320, kaza nedeniyle sorumluluk sigortası 1335. maddede düzenlenmiştir. Rizikonun gerçekleşmesine dair Ticaret Kanunu’nun 1292/1 ile 1336/2 hükümleri de zorunlu sorumluluk sigortalarında uygulama alanı bulmaktadır. Eski Türk Ticaret Kanunu’nu yürürlükten kaldıran 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ise sorumluluk sigortalarını ayrı bir başlık altında düzenlediği gibi, bu sigortalara dair genel hükümlere de yer vermiştir. Ticaret Kanunu’nda yer alan genel hükümler dışında başka kanunlarla düzenlenmiş zorunlu sorumluluk sigortaları da bulunmaktadır. Bununla birlikte, sorumluluk sigortalarındaki hükümler yetersiz olduğundan uygulamada bu eksiklik ilgili genel şartlarla giderilmeye çalışılmaktadır.

İnceleme konumuz olan özel güvenlik zorunlu mali sorumluluk sigortasına temel teşkil eden, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu 10.06.2004 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanınca onaylanarak 26 Haziran 2004 tarih ve 25504 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan yasanın uygulama yönetmeliği ise 07.10.2004 tarih, 25606 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun temel olarak özel güvenlik hizmetinin kapsamını, bir başka deyişle özel güvenlik hizmetlerinden yararlanabilecek, özel hukuk gerçek ve tüzel kişileri ile kamu tüzel kişilerinin bu hizmetlerden faydalanmaları ve bunun ne şekilde olacağına ilişkin düzenlemelere yer vermiştir