Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Elektronik İmza Kanunu’nda Düzenlenen Bilişim Suçları

Cyber Crimes in the Law on Electronic Signature

Yusuf Başlar

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve her türlü elektronik verinin internet üzerinden paylaşılabilmesi sonucunda kişiler elektronik ticaret ve elektronik sözleşmeler yapmaya başlamışlardır. Yapılan bu elektronik ticaret ve sözleşmelere hukuki alt yapı kazandırmak amacıyla da geçerli bir imzalama sistemine gerek duyulmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ise elektronik imza kullanımı gündeme gelmiş ve dünya üzerinde elektronik imzanın standartları belirlenerek kullanılmaya başlanmıştır.Bu bağlamda, kanun koyucu da elektronik imzanın kurucu bileşenleri sayılan olguların kamusal açıdan da korunması gerektiğini öngörmek suretiyle bunların kötüye kullanımlarını Elektronik İmza Kanunu’nda -bilişim suçu nevinden- suç olarak düzenlemiştir. Buna göre, Kanun’un 16. maddesinde “İmza Oluşturma Verilerinin İzinsiz Kullanımı” suçu, 17. maddesinde ise “Elektronik Sertifikalarda Sahtekârlık” suçu düzenlenmiştir.

Bilişim Suçları, Elektronik İmza, İmza Oluşturma Verisi, İmza Oluşturma Aracı, Elektronik Sertifika.

As a result of a widespread utilisation of and sharing of every kind of data over internet, people started to make electronic trade and to conclude electronic contracts on internet. In order to provide legal infrastructure to such electronic trade and contracts a valid signature system was needed. In an effort to meet such need, the utilisation of electronic signature came into question. So, setting its standarts worlwide the use of electronik signature has been initiated.In that sense, lawmaker provided the abuse of such datas as crimes -in the nature of cyber crimes- in the electronic signature law, foreseeing that the constractive components of electronic signature should be protected in public terms, Accordingly, in section 16 of the law ‘the offence of unauthorised utilisation of datas generating signature’ and in the section 17 of the law; the offence of ‘Forgery on electronik certificates’ were provided.

Cyber Crimes, Electronic Signature, Signature Generation Data, Signature Generation Tool, Electronic Certificate.

GİRİŞ

Son yıllarda mevcut teknolojinin akıl almaz derecede ilerleyişi, bilişim devrimini de beraberinde getirmiştir. Özellikle internetin icadı ve yaygın biçimde kullanımı, kişilerin yaşam standartlarında inanılmaz kolaylıklar sağlamasına karşın bu yeni duruma kısa sürede uyum sağlayan suçlular için de normalde çok zor şartlarda gerçekleştirebilecekleri suçları daha rahat koşullarda gerçekleştirebilme imkânını sağlamıştır. Ülkemizde ve dünyada büyük bir sorun haline gelen bu suç tipi, bilişim suçları kavramı ile ifadesini bulmaktadır.

Uygulamada bilişim suçlarının pek çok türü ile karşılaşılmaktadır. Bu suçların bir kısmı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmekle birlikte bir kısmı ise, özel ceza mevzuatında kendini göstermektedir. Nitekim bilişim suçlarından iki tanesinin -özellikle elektronik ticaretin ve kamu alanında yürütülecek e-devlet sisteminin alt yapısını oluşturan elektronik imzanın düzenlendiği- Elektronik İmza Kanunu’nda düzenlendiği görülmektedir.

Biz de bu çalışmamızda öncelikle kısaca bilişim suçlarını, sonrasında da elektronik imza uygulaması ile Elektronik İmza Kanunu’nun 16. ve 17. maddelerinde ayrı ayrı düzenlenen ve İmza Oluşturma Verilerinin İzinsiz Kullanımı (m. 16) ve Elektronik Sertifikalarda Sahtekârlık (m. 17) isimleriyle tanımlanan suç tiplerini -23/01/2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikleri de dikkate alarak- inceleyeceğiz.