Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sosyal Medya Aracılığıyla İşlenen Hakaret Suçu

Criminal Defamation Within The Social Media Tools

Yavuz Erdoğan

Günümüz dünyasında insan hayatına ilişkin pek çok eylemin sanal dünyaya taşınmasıyla birlikte, birtakım suçlar da bu sanal ortama kaymıştır. Özellikle karşılıklı anlık iletişimin yapılabildiği sosyal medyanın icadından sonra, kişilik hakları da daha kolay ihlal edilir olmuştur. Sosyal medyada en sık karşılaşılan suçun hakaret suçu olması nedeniyle bu makalede hakaret suçunun sosyal medya üzerinden işlenme şekilleri değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler klasik suç inceleme başlıkları altında yapılmıştır. Değerlendirmeler yapılırken gerçekleşmiş ya da gerçekleşebilecek somut örnekler kullanılmıştır. Konunun değerlendirilmesi sırasında mümkün olduğunca mahkeme kararlarına ve teorideki görüşlere yer verilmiş; ayrıca kişisel görüşlerimiz açıklanmıştır. Makale konusu suçun seçimlik hareketli suç olması nedeniyle, seçimlik hareketlerin tamamı değerlendirme konusu yapılmıştır.

Hakaret Suçu, Sosyal Medya, İnternet.

Nowadays, some crimes are seen frequently within the social media concurrently with the shifting in many actions of human life to the virtual world. Personel rights have been violated may become easier when the invention of mutual instant communication (web 2.0) by the social media. Criminal defamation is a most common crime which is committed via social media. Therefore, in this study, we will scrutinize the type of committing of criminal defamation within the social media tools. Our assessments will be based on the classic crime theory of Turkish Penal Code. Reviews embodiments is used while realized or can be realized. During the evaluation as possible to the subjects and court decisions are given to the theory that opinion; Our personal opinion is also disclosed. Due to the optional mobile criminal offense subject of the article it is made all evaluation of alternative acts.

Criminal Defamation, Social Media, Internet.

GENEL OLARAK

İnsanlık tarih boyunca haberleşmenin yollarını aramış ve bu konuda kuşların kullanılması da dahil olmak üzere pek çok yöntem denemiştir. Bu kapsamda haberleşme ihtiyacına binaen internetin de gelişmesiyle “sosyal medya” olarak isimlendirilen sanal varlık ortaya çıkmıştır. İnsanlık bu kavramı öylesine sevmiştir ki, henüz on yıllık dahi geçmişi olmamasına rağmen, şimdiden milyarlarca kullanıcısı ve hatta bağımlısı olmuştur. İnsanların sosyal medyayı bu kadar sevmesinin nedeni ise, diğer medya araçlarının tüm özelliklerini yani ses, görüntü ve yazıyı içeriğinde barındırabilmesinin üzerine anlık karşılıklı iletişimi de sağlamasıdır.

Sosyal medya kullanıcılarının bazıları sadece eğlenmek amacıyla sosyal medyayı kullanırken, bazıları günlük hayatta neler olduğunu takip edebilmek, arkadaşlarıyla iletişim kurabilmek ve arkadaşlarının neler yaptıklarını takip edebilmek gibi amaçlarla kullanmaktadır. Ancak sosyal medya üzerinden daha hızlı ve daha az maliyetle birbirleriyle iletişim kurabilen birey ya da topluluklar, ihtiyaç durumunda bu medyayı farklı amaçlarla da kullanabilmektedirler. Bu anlamda Arap coğrafyasında gerçekleşen ve arap baharı olarak isimlendirilen hareketle, Türkiye’deki gezi parkı olaylarında insanların buluşma ve örgütlenme aracı olarak sosyal medyayı kullanmaları, konuyu ceza hukuku bağlamında da incelemeyi gerekli kılmaktadır.

Uygulamada, sosyal medyada hakaret suçuna maruz kalan mağdurların sorularıyla sık sık karşılaşmamıza ve ayrıca basında da bu tür eylemleri görmemize rağmen, bu eylemlerin cezalandırıldığına dair herhangi bir bilimsel veriye ulaşamamamız nedeniyle ve ayrıca sosyal medyanın bireysel ve toplumsal etkisine rağmen, bu konuda yeterli akademik çalışmanın bulunmadığını da görmemiz nedeniyle çalışma konusu olarak “Sosyal Medyada Hakaret Suçu”nu seçtik.