Suçta Tekerrür ve Yargıtay Uygulaması
Repetition of Offense and Application in Court of Appeal
Necati MERAN
Makale, TCK’nın 58. maddesinde öngörülen tekerrür hükümlerinin uygulanmasında yaşanan sorunların irdelenmesine yönelik bir çalışmayı içermektedir.
Tekerrür, İkinci Suç, Denetimli Serbestlik, Koşullu Salıverme, İkinci Kez Mükerrerlik, Kazanılmış Hak.
This article covers a study directed towards research of problems met in application of repetition provisions set forth under article 58 of Turkish Penal Code.
Repetition, Second Offense, Supervised Release, Release on Probation, Repetition For Second Time, Vested Right.
I. Genel Olarak
Kişinin daha önce işlediği suç nedeniyle belli bir cezaya mahkûm edilmiş olmasına rağmen, suç işlemede gösterdiği kararlılıkla, toplum açısından tehlikeliliğini ifade eden tekerrür, kişi hakkında hükmolunan cezanın infazı sırasında dikkate alınacak bir neden ve hatta, infazdan sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasının nedeni olarak görülmüştür. Bu nedenle, tekerrür dolayısıyla kişinin cezasında artırma yapan sistemden vazgeçilmiş, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda yapılan düzenlemeyle, mükerrir durumundaki kişilerin daha fazla ceza çekmeleri suretiyle hapis cezalarının infazının sağlanması benimsenmiştir.
TCK’nın 58’inci maddesinde düzenlenmiş bulunan tekerrür hükümleri, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 108’inci maddesi de gözetilerek yorumlanıp uygulanabilecek bir hüküm niteliği taşımaktadır. Bu nedenle makalede, tekerrür hükümlerinin uygulaması, infaza ilişkin hükümler de gözetilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
II. Tekerrürün Uygulanma Koşulları
Önceden işlenen suçtan dolayı verilen mahkûmiyet hükmü kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi hâlinde, tekerrür hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması gerekmez. Önceki hükmün bir ceza mahkûmiyeti olması şarttır. Güvenlik tedbirlerine ilişkin hüküm tekerrüre esas olmaz.