Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Sigorta Sözleşmesi Hukukunda Uzmanlar Grubunun Final Raporu, Bölüm V: Mali Sorumluluk Sigortası

İlknur ULUĞ CİCİM

Bölüm 1: Genel Olarak Değerlendirilmesi

1. Ekonomik açıdan bakarsak, sorumluluk sigortası Avrupa pazarında toplanan primlerin küçük bir kısmına karşılık gelmektedir. Aslında, son bilgiler göstermektedir ki, bu branşta toplanan primler hayat dışı sigorta primlerinin %11’i kadardır. Bundan başka, sorumluluk sigortası referans alındığında istatistik amacı ile İsviçre, Norveç, İzlanda, Türkiye ve Lihtenştaynı da kapsayan Avrupa Pazarında (sadece) 2011’de 26 milyar Euro prim toplanmıştır1.

2. Sektörde toplanan primin ekonomik önemi az olmasına rağmen sigortalı taraflar için sorumluluk sigortasının çok büyük önem taşıdığına şüphe yoktur. Örneğin şirketler, meslek sahipleri ve sorumluluk sigortası taahhütü veren tüketiciler sorumluluk sigortası yapıldığında ekonomik taahhütlerini de kapsayan kendi gelecek aktivitelerini daha iyi planlayacaklar ve sonuç olarak da daha iyi bir risk yönetimi gerçekleştireceklerdir.

3. Ekonomik değerlendirmelere ek olarak, sorumluluk sigortalarının çeşitli pazarlarda sosyal etkilerine de odaklanılmalıdır. Genel algı, sorumluluk teminatının AB pazarındaki ekonomik oyuncuların arasındaki alışverişi (trampa/takas) kolaylaştırmada önemli bir rol oynadığıdır. Sorumluluk sigortasının önemi ayrıca poliçe sahipleri ve üçüncü kişiler için açıktır ki ihtiyari olarak yapıldığında sorumluluk sigortasının ana fonksiyonu sigortalanan poliçe sahibini korumak olurken, zorunlu yapıldığı takdirde poliçenin amacı öncelikli olarak mağduru korumak olur. Sonuç olarak sorumluluk sigortasının değeri sadece Avrupalı sigortacıların bu sigorta branşından elde ettikleri prim gelirleri ile sınırlı olmayıp, çok daha büyüktür.