Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 13’üncü Maddesinde Yazılı Olan Suçlar ve Özellikle Yoklama Kaçağı, Bakaya, Geç İltihak Suretiyle Bakaya ve Saklı Suçları

Cihan KOÇ

29.6.2006 gün ve 5530 sayılı Kanunla 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda yapılan değişikliklerle Askerî Ceza Kanununda yazılı olan bazı suçlarda sivil kişilerin yargılanmaları adlî yargı mahkemelerinin görev alanına dahil edilmiştir.

Bu yazıda Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 13’üncü maddesinde yazılı olan suçların tamamı yerine, adlî yargı hâkim ve savcılarının yeni ve sık olarak karşılaşacakları Askerî Ceza Kanununun 63’üncü maddesinde düzenlenen saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya suçları incelenmiştir..

Yoklama Kaçağı, Bakaya, Geç İltihak Bakayası, Saklı, Askerlik Çağı, Yoklama Dönemi, İlk Yoklama, Son Yoklama.

A. Genel Açıklama

29.6.2006 gün ve 5530 sayılı Kanunla353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan değişikliklerle1 Askerî Ceza Kanunu’nda yazılı olan bazı suçlarda sivil kişilerin yargılanmaları adlî yargı mahkemelerinin görev alanına dahil edilmiştir.

Gerçekten de Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 29.6.2006 gün ve 5530 sayılı Kanunla değişik 13’üncü maddesi şu şekildedir:

“Barış zamanında sivil kişilerin Askerî Ceza Kanununa tâbi suçlarında yargılama mercii