Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kanunda Suç Sayılan Faaliyetlerin Vergilendirilmesi

Cem Barlas ARSLAN

ÖZET:

Vergi hukukunda kanunen suç sayılan hallerin vergilendirilebileceği öngörülmüştür. Burada esas olarak, yasak bir faaliyetin vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle olan ilişkisi temel alınmak suretiyle uygulamaya gidilmiştir. Genel olarak amaç; vergilendirmede adaletin ve eşitliğin sağlanmasının yanı sıra vergi gelirlerini artırmaktır.

Anahtar Kelimeler: Vergiyi Doğuran Olay, Yasak Faaliyetin Vergilendirilmesi.

Giriş

Vergi Usul Kanunu uyarınca, kanuna aykırı olan faaliyetlerden elde edilen gelirin, vergiyi doğuran olayı ortaya çıkarması ve verginin konusuna girmesi durumunda vergilendireceği belirtilmiştir. Buna göre kanunen suç olarak kabul edilen rüşvet, kaçakçılık, kumar oynatmak, tefecilik, uyuşturucu ticareti, sahtecilik ve fuhuş vb. faaliyetler sonucu elde edilen gelir, vergiyi doğuran olay vukuu bulduğu takdirde ilgili vergi kanunları uyarınca vergilendirilmektedir.

Türk vergi sistemi temel olarak beyan esasına dayanmaktadır. Fakat yasak faaliyette bulunan bir kimsenin, vergi ödemek amacıyla beyanda bulunması bir anlamda kendi kendisini ihbar etmesi sayılacağından bu gibi durumlarda vergilendirmenin gerçekleşebilmesi, ilgili kurumların bu nevi faaliyetleri açığa çıkarmalarındaki becerilerine bağlı olarak gerçekleşebilecektir.