Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cumhuriyet Savcısının Katıldığı Hukuk Davalarında Kanun Yollarına Başvurma Yetkisinin Kapsamı

Mustafa SALDIRIM

ÖZET:

Cumhuriyet savcısının hukuk davası açması veya açılan hukuk davasına katılması diğer hukuk davalarından farklı özellikler taşımaktadır. Bunlardan birisi de kanun yollarına başvurma ile ilgilidir. Bu yazıda özellikle açılan hukuk davasına katılma ile ilgili farklı içtihatlar bulunması nedeniyle uygulamada da büyük önem taşıyan ve sıkça karşılaşılan bu konu, teorik boyutları da dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışma konusu Cumhuriyet savcısının katıldığı hukuk davaları ile sınırlı tutularak detaylı incelemeye imkân sağlanmıştır. Cumhuriyet savcısının taraf sıfatına sahip olduğu kabul edilerek bir Hukuk Genel Kurulu kararının ve Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin bir kararının analizi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Savcısının Hukuk Davasına Katılması, Kanun Yoluna Başvurma Hakkı, Kamu Düzeni, Feri Müdahale.

Giriş

Cumhuriyet savcısının açtığı ve katıldığı hukuk davaları nın diğer özel hukuk davalarına göre bazı farklı ilkeleri ve özellikleri vardır. Ayrıca bazı hâllerde Cumhuriyet savcısının açtığı hukuk davası ile katıldığı hukuk davası arasında da bir ilkenin veya kanun hükmünün farklı yorumları söz konusu olabilmektedir. Bu durumlardan birisi de Cumhuriyet savcısının kanun yoluna başvurma yetkisi nin kullanılması ile ilgilidir. Açtığı hukuk davasından farklı olarak, katıldığı nüfus davasında kaydın değiştirilmesine veya düzeltilmesine karar verilmemişse Cumhuriyet savcısının temyiz yetkisi var mıdır? Nüfus davalarının yanı sıra Cumhuriyet savcısı nın görevli olduğu diğer hukuk davalarında da sıkça karşılaşılan bu mesele ile ilgili olarak, teorik açıklamalar çerçevesinde mevcut uygulamanın bir analizi makalenin konusunu oluşturmaktadır.

A. Öğretideki Görüşler

Cumhuriyet savcısına hukuk davası açma yetkisi verildiği hâllerde, kanun yollarına başvurmasının mümkün olup olmadığı konusunda herhangi bir tereddüt ortaya çıkmaz. Bu durumda Cumhuriyet savcısının yetkisi, kural olarak, hukuk davası açan bir davacıdan farksızdır. Davacıya tanınan bütün haklardan, örneğin verilen karara karşı kanun yollarına ve bu arada karar düzeltme yoluna başvurma hakkından Cumhuriyet savcısı da yararlanır1.