Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Işığında
 Yağma Suçları (765 ve 5237 Sayılı Yasalardaki Düzenlemelerin Karşılaştırmalı Bir Değerlendirilmesi)

Crimes of Looting in the Light of Decisions of the Supreme Court of Turkey

Keskin KAYLAN

Bu çalışmada, önemli suç tiplerinden yağmanın temel ve nitelikli durumları ele alınmaktadır. İnceleme her somut olayda en doğru ve adil hükme ulaşılmasını amaçlayan ve bu amaca ulaşmak için öğretiyi de göz önünde bulunduran Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Özel Ceza Dairelerinin kararları ışığında yapılmıştır. Konuyla ilgili 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu ve 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunundaki yağmaya ilişkin düzenlemeler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

Yağma Suçu, Gasp, Malvarlığına Karşı Suçlar, Kişi Özgürlüğü, Taşınır Mal.

In this study, the basic and qualified types of looting, which is one of the important type of crimes, are reviewed. To this end, the subject is examined in the light of the decisions of the Assembly of Criminal Chambers of the Supreme Court of Turkey and the Criminal Chambers of the Supreme Court of Turkey, whose aims to achieve the most true and fair judgment in each concrete legal case. In their decisions, the doctrine is also taken into consideration. In addition to this, regulations on looting in (the former) Turkish Penal Code No. 765 and in (the new) Turkish Penal Code No. 5237 are both evaluated from comparative perspective.

Crime of Looting, Usurpation, Crimes Involving Property, Individual Freedom, Chattels.

KAVRAM

Yağma suçları; 765 sayılı TCY'nin ikinci kitap, “Mal Aleyhine Cürümler” başlıklı onuncu kısım (bap), ikinci bölüm (fasıl) da 495-502. maddelerinde, 5237 sayılı TCY'nin ikinci kitap, ikinci kısım, “Malvarlığına Karşı Suçlar” başlıklı onuncu bölümde 148-150. maddelerde düzenlenmiş, 168. maddenin 3. fıkrasında yağma suçuyla ilgili etkin pişmanlık hükmüne de yer verilmiştir.

765 sayılı TCY'nin 502. maddesindeki “gece” tanımı, 5237 sayılı TCY'nin 6. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendindeki düzenlemeyle uyumludur.

Yağma suçları uygulamada daha çok gasp olarak da adlandırılmıştır.