Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Terör Suçlarında Soruşturma Aşamasında Müdafii (Avukat) ve Şüpheli İlişkileri

Muharrem ÖZEN

ÖZET:

Son günlerde Ülke gündeminde önemli bir yer işgal eden örgütlü suçlar ve bu suçlarla mücadele, savunma makamını oluşturan şüpheli ve müdafiin hakları önem taşımaktadır. Normal (adi) suçlarla örgüt suçlarında, bu konudaki düzenlemelerde farklılıklar göze çarpmaktadır. Bu çalışmada, bu farklılıklarla yer verilerek, meydana gelebilecek sorunlara dikkat çekilip çözün önerileri sunulmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Normal (adi) suç, Terör suçu, Gözaltı, Müdafii, Şüpheli, Soruşturma Aşaması.

I- Giriş

Ceza Muhakemesi Hukukunda üç temel unsur bulunmaktadır. Bunlar; yargılama, iddia ve savunma makamıdır. Yargılama makamı, tarafsız ve bağımsızdır; taraflardan herhangi birinin lehine veya aleyhine önceden edindiği bilgiler doğrultusunda önyargıya dayalı olarak hareket edemez. Tarafların hukuka uygun olarak elde ettikleri bilgileri, duruşmada sözlü olarak, çelişme ilkesine uygun şekilde tartışmaları üzerine edindiği bilgiye göre karar verir.

İddia makamı, taraftır; hem toplum adına (suçtan dolaylı şekilde zarar gören) hem suçtan doğrudan zarar gören (mağdur) adına hareket eder. Savunma makamı ise, iddia makamının karşısında yer alır ve kendisine karşı yöneltilen suçlamalara karşı, suçsuz olduğunu savunur. Ceza muhakemesinde taraf olan iddia ve savunma makamlarının eşit haklara sahip olması gerekmektedir. Bu, yargılamanın adil olması ve dolayısıyla kamu ve tarafların vicdanında adalet duygularının yerleştirilebilmesi için büyük öneme sahiptir. Yargılamanın adil olması için de ceza muhakemesine hâkim olan ilkelerin eksiksiz uygulanması gerekmektedir.