Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu

Zoning Crime that Causes Pollution

Hakan DÜNDAR

Bu çalışmada, özellikle imar kirliliğine neden olma suçunun özel görünüş şekilleri (teşebbüs, içtima, iştirak) ve cezanın şahsileştirilmesi, güncel Yargıtay içtihatları eşliğinde sunulmuştur.

İmar, Suç, Bina, Yapı, Ruhsat, İçtima.

It was offered that specially private application (attempt, conseil, participation sharing) of zoning crime that causes pollution and personalization of crime with Supreme Court’s current decisions in this article.

Zoning, Crime, Building, Structure, License, Conseil.

GİRİŞ

İmar kirliliğine neden olma kavramı ceza sistemimize 2005 yılı sonrası girmiş bir olgudur. Öncelikle imar kirliliğine neden olan fiillerin ceza sistemi içerisinde müeyyideye tabi tutulması tartışmalı bir konudur. Zira imar ve çevre kirliliğine neden olan fiil ve davranışların kötü birer davranış olduğunda tartışma bulunmamaktadır. Ancak, hukuk sistemi içinde çeşitli başvuru yolları olmasına karşın, bu fiilleri irtikap edenleri bir de cezai yönden değerlendirmeye tabi tutmanın gerekliliği hukuk sistemimizde tartışılmıştır. Herhalde böyle bir düzenleme yapılmasının başlıca etkeni çevre düzenlemesi ve imara uygun yapılaşma konusunda gerçekleştirilen mücadelenin yetersizliği ve daha etkin bir önleme mekanizması oluşturma gayretidir.

Düzensiz ve çarpık yapılaşma, modern şehircilik anlayışı ve başkasına saygı kavramlarının en büyük düşmanıdır. Her gün artan nüfusumuz ve artan göç hareketleri göz önüne alındığında, düzenli bir imar yapısının gerekliliği tartışma götürmez niteliktedir.

Ancak ülkemizde mevcut belediyecilik anlayışı, güçlü siyasal yapı, belediye yönetimlerinin oy kaybetme endişesi ve maalesef rant elde etme güdüsü, imar faaliyetlerinin, düzensiz ve özensiz yapılmasına, kuralların ihlal edilmesine ve gelişigüzel kentleşmeye neden olmaktadır.