Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mirastan Satış Görünümüyle Mal Kaçırma Davası (Tapulu Taşınmazlarda Muris Muvazaası)

Stealing of Properties From Inheritance Sale (Testator Simulation in Real Estate Deed)

Erhan GÜNAY

Mirastan mal kaçırmak amacıyla muvazaa davalarına, 01.04.1974-1/2 sayılı İBK uyarınca, ancak tapulu taşınmazlar konu edilebilir. Tapusuz taşınmazlar hakkında yapılmış geçerli sözleşmeler yönüyle, anılan İBK’nın uygulanmasına olanak yoktur.

Muris muvazaasına dayalı temliklerde murisin bağış arzusu, genelde satışla gizlenmekte, satış muvazaa nedeniyle geçersiz olduğu için temlik tümüyle iptal edilmekte ve miras bırakanın bu yöndeki iradesine değer verilmemektedir.

Genel Olarak Hukuksal Dayanak, Usul İşlemleri, Muris Muvazaasının İstisnaları, Kararın Niteliği.

Only the real estate deed can be subject for simulation actions which are indicated in decision of joint chambers 1/second page on 01. 04. 1974. The real estates without deed cannot be the subject for simulation actions for that reason the decision of joint chambers do not secure the agreement which is signed for real estates.

The donate request of testator is secreted during the disposition of testator simulation, the sale is invalid because of simulation and for that reason the disposition is totally canceled and the decision of the legato is not valuable.

Stealing of Properties From Inheritance Sale, Exceptions of Testator Simulation, Donate.

I. GENEL OLARAK

Uygulamada “muris muvazaası” olarak adlandırılan bu tür muvazaalı işlemde miras bırakan, gerçekte sözleşme yapmak ve tapulu taşınmazını devretmek arzusundadır. Ne var ki kendi mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak için asıl amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapu sicilinde yaptığı “resmi sözleşme”de iradesini satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi doğrultusunda açıklamak suretiyle bir başkasına devretmektedir.

Bu tür dava, miras bırakanın asıl amacı ile görünürde sergilediği iradesinin çeliştiği durumda söz konusu olur. Miras bırakanın asıl amacı, dava eden mirasçısından değil; bir diğer mirasçısından mal kaçırmaya yönelik olması, diğer mirasçılar tarafından dava açılması için yeterli bir nedendir. Muris muvazaasına dayalı temlikin geçersiz olması için, belirli bir mirasçıdan veya mirasçılardan mal kaçırmak istenmesi koşulu yoktur. Herhangi bir mirasçıdan veya mirasçılardan mal kaçırılması yeterlidir. Diyelim ki, muris muvazaası ile zarar gören bir veya birkaç mirasçı değil, tüm mirasçılardır, yani “tereke”dir. O halde terekeden mal kaçırmak söz konusudur. Nitekim uygulamada da miras bırakanın hangi mirasçıdan mal kaçırmak amacı taşıdığı değil; terekeden mal kaçırma kastıyla hareket edip etmediği araştırılmaktadır. Muris muvazaasında yapılan temlikin geçersiz olması için belirli bir mirasçıdan veya mirasçılardan mal kaçırmak istenmesi koşulu yoktur.

Muris muvazaasının varlığının kabul edilebilmesi için temlikin münhasıran mirasçıya yapılmış olması şart değildir. Mirasçı dışında üçüncü kişiye yapılmış temlike yönelik olarak da anılan dava açılabilir.