Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Beden Gücü Kayıplarının Tespiti

Determination of Physical Strength Losses

Çelik Ahmet ÇELİK

Haksız eylem ve hukuka aykırı olaylardan kaynaklanan ve tazmini gereken bedensel zararlar ile doğuştan veya sonradan sakatlık (malullük) ve engellilik durumları birbirine karıştırılmamalıdır. Bunların her biri ayrı bir değerlendirme konusudur. Bedensel zararların tespitinde geçerli tek yönetmelik Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği olup, zarar gören kişinin yaşına, mesleğine, yaptığı işin özelliklerine, işini yaparken hangi organını kullandığına göre, “güç kaybının” ne oranda azaldığı belirlenecek; buna göre düzenlenecek raporlar, zararın ve tazminatın ölçüsü olacaktır. Doğuştan ve sonradan engellilik ve malullük tespitlerinin amacı, bazı haklardan yararlanmak, bazı haklar elde etmek içindir. Bunlarda bir zarara uğrama ve tazminat isteme söz konusu değildir.

Beden Gücü Kayıpları, Bedensel Zararlar, Malullük ve Engellilik Durumları.

Bodily damages arising from wrongful acts and unlawful events that require compensation should not be confused with congenital or injury (disablement) and acquired disability. Each of these is a separate subject of evaluation. Regulation on the Procedures for the Determination of the Rate of Loss of Working Capacity and Occupational Earning Capacity is the only regulation applicable to the determination of bodily damages, and the rate of “loss of capacity” will be determined according to the age, occupation, characteristics of the work performed by the injured person, and which organ he/she uses while performing his/her work; the reports to be issued accordingly will be the measure of damages and compensation. The purpose of congenital and acquired disability and disablement determinations is to benefit from certain rights and to obtain certain rights. In these cases, there is no question of suffering any damage or seeking compensation.

Loss of Physical Strength, Physical Damages, Disablement and Disability.

I. Genel Bilgiler

1) Haksız eylem ve hukuka aykırı olaylardan kaynaklanan ve tazmini gereken bir “zarar” olarak ortaya çıkan bedensel zararlar ile doğuştan veya sonradan organ eksikliği, organ zayıflığı, ruhsal ve sinirsel bozukluk gibi tazminat konusu olmayan sakatlık (malullük) ve engellilik durumları birbirine karıştırılmamalıdır.

Bunların her biri ayrı bir değerlendirme konusudur.

2) Haksız eylem ve hukuka aykırı olaylardan kaynaklanan beden gücü kayıplarında, (bedensel zararlarda) Sağlık Kurullarınca, kişinin yaşına, mesleğine, yaptığı işin özelliklerine, işini yaparken hangi organını kullandığına göre, “güç kaybının” ne oranda azaldığı belirlenecek; buna göre düzenlenecek raporlar, zararın ve tazminatın ölçüsü olacaktır..