Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İcra Hukukunda Ek Takip Talebi

Supplemental Enforcement Motion in Debt Collection Law

Derya BELGİN GÜNEŞ

İcra hukukunda alacaklının takip talebi üzerine takip başlatılır ve bu takip talebi üzerinden icra takibi yürütülür. Bazı hâllerde takip talebindeki eksikliğin veya yanlışlığın “ek takip talebi” verilmek suretiyle giderilmesi mümkündür. Ek takip talebi verilebilmesi için öncelikle takip talebinde bir eksiklik bulunması gerekir. Bununla beraber eksik olan husus, kanun gereği o takipte bulunması zorunlu olan ancak alacaklı tarafından belirtilmesi unutulmuş olan bir husus olmalıdır. Örneğin ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takipte, üçüncü kişi rehin vermiş ise bu kişinin de borçlu ile beraber icra takibinde yer alması zorunludur. Bu durumda borçlu veya üçüncü kişiden biri eksik olduğu takdirde, ek takip talebi verilerek takibe eksik olan kişinin eklenmesi mümkündür. Bu çalışma kapsamında ek takip talebinde bulunulmasına duyulan ihtiyaç, ek takip talebinde bulunulabilen hâller ve bunun sonuçları üzerinde durulmaktadır.

Takip Talebi, Ek Takip Talebi, Takip Talebinin Unsurları, Ödeme Emri, İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip.

Under the Debt Collection Act, enforcement proceedings are initiated upon a creditor’s motion for enforcement proceedings and enforcement proceedings are conducted on the basis of such motion. In some cases, it may be possible to cure the defect or inaccuracy in the motion for enforcement proceedings by submitting a “supplemental motion for enforcement proceedings”. In order to file a supplemental motion for enforcement proceedings, there must first be a defect in the enforcement motion. However, the missing issue must be an issue that is required by law to be included in that proceeding but forgotten to be specified by the creditor. For example, in the enforcement proceeding through foreclosure, if a third party has pledged as collateral, this third party must also be included in the enforcement proceeding along with the debtor. In this case, if one of the debtors or the third party is missing, it is possible to add the missing person to the proceedings by filing an additional motion for enforcement proceedings. This study focuses on the need for a supplemental motion, the circumstances in which a supplemental motion may be filed, and the consequences thereof.

Motion for Enforcement Proceedings, Supplemental Motion for Enforcement Proceedings, Payment Order, Enforcement Proceedings Through Foreclosure.

Giriş

İcra hukukunda takip, alacaklının takip talebi üzerine başlatılır ve bu takip talebi üzerinden icra takibi yürütülür. Bazı hâllerde takip talebindeki eksikliğin veya yanlışlığın “ek takip talebi” verilmek suretiyle giderilmesi mümkündür. Ancak her eksiklik veya yanlışlığın bu yolla düzeltilmesine imkân sağlanmamalıdır. Bu hususta sınırların belirlenmesi gerekliliği bulunmaktadır. Yargıtay kararları ışığında ek takip talebi verilebilecek hâller bu çalışma kapsamında değerlendirilmektedir. Bunun için öncelikle genel olarak takip talebinin içeriği ve takip talebinde bulunulmasının sonuçlarına değinilmekte, ardından ek takip talebi verilebilmesinin gerekliliği, ek takip talebi verilebilen hâller ve bunun sonuçları üzerinde durulmaktadır.

I. Genel Olarak Takip Talebi ve Takip Talebinin Sonuçları

İcra takibi çeşitli aşamalardan oluşur. Takip talebi, icra takibinin aşamalarının ilkidir. Genel haciz yoluyla takipte icra takibi, alacaklının takip talebinde bulunması ile başlar.1 Takip talebi İcra ve İflâs Kanunu (İİK)’nın 58. maddesinde düzenlenmektedir.

Takip talebi yetkili icra dairesine yazılı veya sözlü yahut elektronik ortamda yapılabilir (İİK m. 58/I). Genel haciz yoluyla takipte takip talebinin içermesi gereken unsurlar İcra ve İflâs Kanunu’nun 58. maddesinin 2. fıkrasında sayılmıştır. Söz konusu hükme göre takip talebinde şunlar gösterilir:

1. Alacaklının ve varsa kanunî temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı; alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri; varsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası; şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yeri (Yerleşim yeri gösteremezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır.);

2. Borçlunun ve varsa kanunî temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yeri; bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yerleri;

3. Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;

4. Senet, senet yoksa borcun sebebi;

5. Takip yollarından hangisinin seçildiği.