Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askeri Yasak Bölgelere Girme Suçu (TCK m.332)

The Crime of Infiltration into Military Restricted Areas (Turkish Penal Code: Article 332)

Gökhan Yaşar DURAN

Devletin askerî yararı gereği girilmesi yasaklanmış olan yerlere, gizlice veya hile ile girilmesi Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun 332’nci madde 1’inci fıkrasında bir suç olarak düzenlenmiştir. Suçun savaş halinde işlenmesi ise TCK 332’nci madde 2’nci fıkrasında failin daha fazla ceza ile cezalandırmasını gerektiren nitelikli bir haldir. Makalede TCK m.332’nin, benzer suç tipleri ile ilişkileri ve bu suçun unsurları incelenecektir.

Askerî Yasak Bölge, Gizlice veya Hile ile Girme.

Infiltration secretly or deceitfully into places where the entrance is prohibited for the military interest of state is regulated as a crime in the paragraph 1 of the Article 332 of the Turkish Penal Code (TPC). The case that the crime is committed in the state of war is set out in the paragraph 2 of the Article 332 of the TPC as an aggravated circumstance which requires that the perpetrator is to be punished with heavier penalty. In the article, the relations between the Article 332 of the TPC and similar crime types and the features of these crimes will be examined.

Military Restricted Area, Infiltration Secretly or Deceitfully.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

TCK'nın 332'nci maddesinde düzenlenen 'Askerî Yasak Bölgelere Girme Suçu' daha önce mülga 765 sayılı TCK'nın Birinci Bap ('Devletin şahsiyetine karşı cürümler'), Birinci Faslında, 'Devletin arsıulusal şahsiyetine karşı cürümler' başlığı altında 135'inci maddesinde şöyle düzenlenmekteydi:

'Her kim:

1. Devletin askerî menfaati icabı olarak girilmesi menedilmiş olan yerlere veya toprak, su veya hava mıntıkalarına gizlice veya iğfal ile girerse,