Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Konusu Kamu Hizmetinin Yürütülmesi Olan Sözleşmelerde İdarenin Sözleşme Serbestisi

Administration’s Freedom of Contract in Contracts about Conducting Public Service

Ezgi Ülkü UZUN ÜÇGÜL

İdarenin kamu hizmetini kendi kaynakları ile görme seçeneği olması yanında kamu hizmetinin gördürülmesinde özel kişilerden yararlanma olanağı da bulunmakta, bunun bir yolu da sözleşmelerden geçmektedir. Ancak idarenin başta, sözleşmelerini idari veya özel hukuk sözleşmesi olarak niteleme yetkisi bulunmaması olmakla, idare, sözleşme ehliyeti, sözleşme konusu, âkit tarafın seçimi, sözleşmenin uygulanması aşamasında idarenin sözleşmeye müdahalesi, sözleşmelerin sona ermesi ve uyuşmazlıkların çözüm yolu başlıklarında özel hukuktaki sözleşme serbestisinden ayrılmaktadır. İdarenin özel hukuktaki sözleşme serbestisine nazaran yetkileri kimi zaman genişlemekle beraber asıl olarak idarenin yasallığı ilkesinden menkul, serbestisi çoğunlukla daralmaktadır. Zira idarenin kullandığı para kamu mamelekinden çıkmaktadır ve idarenin nihai varoluş nedeni ise kamu yararıdır.

İdarenin Sözleşme Serbestisi, Kamu Hizmeti, İdari Sözleşme, İdarenin Sözleşmeleri, .

In addition to the option of performing the public service with its own resources, the administration also has opportunity to benefit from private individuals while providing it. One way is contracts. However, notably administration doesn’t have the authority to qualify its contracts as administrative or private, it has many other differences from freedom of contract of private law, such as selection of the contracting party, the intervention of the administration in the contract during the implementation of the contract, the termination and the resolution of disputes. Although the powers of the administration sometimes expand compared to the freedom of contract in private law, most of the time it narrows due to principle of legality. Because the money used by the administration stems from public property and the ultimate reason for the administration’s existence is the public interest.

Administration’s Freedom of Contract, Public Service, Administrative Contract, Contracts of Administration, .

GİRİŞ

İdarenin kamu hizmetini kendi kaynakları ile görme seçeneği yanında kamu hizmetinin gördürülmesinde özel kişilerden yararlanma olanağı da bulunmakta, bunun bir yolu da sözleşmelerden geçmektedir. İdare, idari sözleşmeler veya özel hukuk sözleşmeleri yapabilmektedir. Ancak bu iki tür sözleşme arasında idarenin seçim yapma serbestisi olmadığı gibi ortaya çıkan sözleşme tipinde de idarenin kamu gücü ayrıcalıkları ve kamu hizmeti yükümlülüklerinden gelen kimi kısıtları veya özel hukuka nazaran geniş yetkileri bulunmaktadır.

Çalışmamızda, idarenin sözleşmeleri bakımından sözleşme serbestiyeti, konusu kamu hizmeti olan sözleşmeler kapsamında incelenecek olup, idarenin sözleşmelerinin teşrii ve içtihadi kriterler kapsamında ne şekilde ayırt edildiğine değinilecektir. İdarenin sözleşme serbestisi kapsamında ilk husus bu başlıkta tartışılacaktır; idarenin sözleşmelerini idari sözleşme veya özel hukuk sözleşmesi olarak tanımlama hususunda bir serbestisinin olmaması.

Çalışmanın ikinci bölümünde ise idarenin sözleşme serbestisi, özel hukuktaki sözleşme serbestisi ile mukayeseli şekilde ele alınmaya çalışılacaktır.