Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Devre Tatil Sözleşmesinin Kapıdan İşlem Niteliği

Hayriye Şen DOĞRAMACI

ÖZET:

Sosyal ve ekonomik alandaki ihtiyaçların şekillendirdiği devre tatil sözleşmesi, yasal boşluklar nedeniyle, uygulamada, pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Ülkemizde konuya ilişkin ilk yasal düzenleme, 2003 tarihinde TKHK’da devre tatil sözleşmenin tanımını içeren 6/B maddesinin eklenmesi suretiyle yapılmıştır. Ancak, tek maddelik bu düzenleme sorunların aşılmasına yardımcı olamamıştır.

Devre tatil sözleşmesine ilişkin olarak uygulamada ortaya çıkan en önemli problemlerden biri de, turizm şirketlerine ait sabit iş yerleri dışında kurulan devre tatil sözleşmelerinde, tüketicilere, geri alma hakkı tanınıp tanınmayacağı, tanınacaksa bunun yasal dayanağının açıklanmasıdır.

Bu çalışmada, öncelikle devre tatil sistemi kısaca tanıtıldıktan sonra, devre tatil sözleşmesinde, geri alma hakkının yasal dayanağı ve koşulları hakkında uygulamada ileri sürülen görüşlere yer verilecek ve sonrasında, konuya ilişkin görüşümüzle çalışma sona erdirilecektir.

Anahtar Kelimeler: Devre tatil, Sözleşme, Tüketici İşlemi, Kapıdan İşlemler, Geri Alma Hakkı.

Giriş

18. yüzyılın ortalarında başlayan ve bunu izleyen dönemde hızla gelişen sanayileşme, ekonomik ve sosyal alanda birçok yeniliği de beraberinde getirmiş, toplumların yaşamında köklü değişikliklere yol açmıştır1. Kentsel yaşam tarzı da sanayi devrimi ile birlikte sosyal hayatta meydana gelen önemli değişikliklerden biridir2. Kentsel yaşam tarzının benimsenmesiyle, tatil, günümüzde bir lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline gelmiş, bunun sonucunda bireylerin tatil talebi artmıştır. Bu nedenle, artan talebin buna uygun arzla karşılanması gerekir; bu ise ancak arzın çeşitlenmesi ile mümkün olur.

Devre tatil sistemi, oteller, pansiyonlar, yazlık evler yanında, tatil talebinin karşılanmasında yeni bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Devre tatil sistemi ile otel kalitesinde hizmetin, ev rahatlığında sunulması amaçlanmıştır. Bir taşınmazdan dönemli yararlanma esasına dayanan devre tatil sistemi, artan konut fiyatları yanında taşınmazın bakım, sigorta gibi giderleri nedeniyle, yazlık konut talebindeki düşüşün yarattığı boşluğu doldurmaktadır.