Vergi Ceza Davalarında Vergi Tekniği Raporu Dayanak Olarak Kabul Edilebilir mi?
Mustafa Alpaslan
Bilindiği gibi vergi ceza davalarında, denetim elemanları “vergi tekniği raporu” ile Cumhuriyet savcılıklarına başvurmak suretiyle sahte fatura kullanımı veya düzenlenmesi konusunda suç duyurusunda bulunmaktadırlar. Böylelikle kamu davası açılmış ve sahte fatura kullanımı veya düzenlenmesi ile ilgili ceza davası süreci başlatılmış bulunmaktadır.
Vergi tekniği raporlarının, ceza davalarında dayanak olarak esas alınması ve buna göre mükelleflerin yargılanması, uygulamada hukuki dayanak açısından çeşitli tartışmaların başlamasına neden olmaktadır. Özellikle vergi hukuku uygulamasında vergi tekniği raporu adı altında tek başına bir rapor bulunmamaktadır. Vergi hukuku uygulamasında vergi inceleme raporu yer almaktadır. Bu raporlar, duruma göre kısa veya ayrıntılı inceleme raporları şeklinde söz konusudur. Bu raporlar, 213 sayılı VUK’a göre vergi incelemesine yetkili kimseler tarafından düzenlenmektedir. (VUK md. 134-141).
Yargı organları, son yıllarda vergi ceza yargılamasında özellikle vergi tekniği raporlarını esas alarak VUK’un 359. maddesine göre hüküm tesis edebilmektedirler. Oysaki, 213 sayılı VUK’un 344. ve 359. maddelerine göre yargılamalarda vergi tekniği raporu tek başına bir mesnet olamaz. Vergi uygulamasında, vergi inceleme raporlarının dayanak olarak esas alınması mümkün bulunmakla beraber, vergi tekniği raporu diye bir raporun ceza yargılamasında esas alınması hukuka aykırıdır. Vergi mahkemesi yargıçlarının, özel hukuk yargıçlarına nazaran, yargılamada re’sen araştırma, tahkikat yapma yetkisi varken, vergi tekniği raporuna dayanarak tekrar bu kararı vermeleri, adli hata olarak son yıllarda karşımıza çıkmaktadır. Son 20-30 yıldır vergi tekniği raporu diye bir rapor esas alınarak yargı organlarının elini kolunu bağlayan bu bulguların, Maliye Bakanlığına sorularak buna göre karar verilmesi gerekmektedir. Uygulamada, vergi inceleme raporları konusunda Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunun, vergi tekniği inceleme raporu konusu yönetmeliğin 105/b maddesinde “vergi incelemeleri” başlığı altında vergi tekniği incelemeleri, ilk madde incelemeleri veya beyanname incelemeleri dışında kalan, fakat vergi kanunları uygulamaları ile ilgili bulunan incelemelerdir. Kayıt nizamı incelemeleri, sınırlı incelemeler, karşılık seçimi, uygulama işlemleri, ilk madde, indirim, vergi ve stopaj iadeleri, özel hesap dönemi, kayıt serbestliği, defter sistemleri gibi konularda düzenlenen bir rapor türüdür.