Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sosyal İçerik Üreticilerinin ve Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiricilerinin Türk Vergi Mevzuatı Kapsamında Vergilendirilmesi

Taxation of Social Content Producers and Application Developers for Mobile Devices Under the Turkish Tax Legislation

Begüm DİLEMRE ÖDEN

Sosyal medyada içerik üretmek ve bu içeriklerden gelir sağlamak, özellikle son yıllarda tüm dünyada oldukça yaygınlaşmıştır. Aynı şekilde mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği de oldukça popüler hale gelmiştir. Bu faaliyetlerin gelir getirici özelliğinin baskınlığı ve elde edilen gelirin kimi zaman oldukça yüksek olması, bunların nasıl vergilendirilmesi gerektiği konusunu ön plana çıkartmıştır. Sosyal medya uygulamaları kapsamında içerik üretenlerin ve uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri gelirlerin, Türk vergi mevzuatı kapsamında nasıl vergilendirildiği, bu kişilerin uymak zorunda oldukları vergisel ödevlerin neler olduğu ve hangi yükümlülükleri yerine getirmelerinin gerektiği bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Türk Vergi Sistemi çerçevesinde bu faaliyetler ticari kazanç kapsamında vergiye tabi iken, yakın tarihli bir düzenleme ile belirli koşulları yerine getiren içerik üreticilerinin ve uygulama geliştiricilerinin gelirleri vergiden istisna edilmiştir. Çalışmada istisna koşulları ve istisnadan yararlanamayan mükelleflerin ticari kazanç kapsamında nasıl vergilendirileceği detaylıca açıklanmaktadır. Çalışmanın amacı, güncel değişikliklerin ışığında ve en son haliyle, bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunun Türk vergi mevzuatı kapsamında yer alan düzenlemeler doğrultusunda değerlendirmesinin yapılmasıdır.

Vergi, Sosyal İçerik Üreticisi, Mobil Cihazlar, Ticari Kazanç, Vergi İstisnası.

Creating content on social media and earning income from these contents has become quite common all over the world, especially in recent years. In the same way, application development for mobile devices has also become very popular. The income generating feature of these activities is dominant. In addition, the income obtained is sometimes quite high. This situation reveals the importance of taxation of this income. The subject of this study is how the incomes of social media content producers and application developers are taxed within the scope of Turkish tax legislation, and the tax duties and obligations that these people have to comply with. While these activities are subject to tax within the scope of commercial earning within the framework of Turkish tax legislation, their incomes are exempt from tax with a recent regulation. In the study, the exemption conditions and how the taxpayers who cannot benefit from the exemption will be taxed within the scope of commercial earning are explained in detail. The aim of the study is to evaluate the taxation of these incomes within the scope of Turkish tax legislation in the light of the latest and current changes.

Tax, Social Content Producers, Mobile Devices, Commercial Earning, Tax Exception.

GİRİŞ

Sosyal medyanın hayatımızdaki rolü ve gücü günden güne artmaktadır. Fenomen, youtuber, influencer vb. şekilde adlandırılan kişiler yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, mesleği fark etmeksizin sosyal medya ağ sağlayıcıları üzerinden çeşitli içerikler paylaşarak milyonlarca kişiye ulaşabilmekte ve uygulamalar sayesinde gelir elde etmektedir. Özellikle Youtube, Instagram, Twitter, Facebook ve Tiktok uygulamalarında yüksek takipçi sayısına ulaşanların geliri de bir hayli yüksek olabilmektedir. İlaveten uygulama geliştiriciliği faaliyeti de yine oldukça yüksek gelir getirici nitelik taşımakta ve her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu gelirlerin vergilendirilmesinde yaşanan tereddütlerin ve sorunların giderilebilmesi için bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktaydı.

Bu kapsamda yakın tarihli, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7338 sayılı Kanun1 ile “internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video ve benzeri içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren kişilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar” gelir vergisinden istisna edilmiştir. Görüldüğü üzere 7338 sayılı Kanun iki farklı istisna düzenlemesi içermektedir.

Bu çerçevede konuyla ilgili olarak öncelikle Gelir Vergisi Kanunu’na, mükerrer 20/B maddesi ilave edilmiş arkasında da Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği2 yayınlanmıştır. Son olarak yine Gelir İdaresi Başkanlığınca konuya ilişkin olarak bilgilendirici nitelikte olan ayrıntılı bir broşür hazırlanmıştır.3