Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu (TCK m. 217/A)

Offense of Publicly Spreading Disinformation (TPC Art. 217A)

Cem ŞENOL

13.10.2022 tarihli ve 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilk halinde düzenlenmeyen bir suç tipi yaratılarak ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak, suç haline getirilmiştir. Bu çalışmada söz konusu suça ilişkin düzenleme ceza hukuku açısından incelenecek ve değerlendirilecektir.

Suç, Gerçek Dışı Bilgi, Yayma, Kamu Barışı.

With the 29th article of the Law No. 7418 of 13.10.2022 on Amending the Press Law and Some Laws, a type of offence that was not regulated in the first version of the Turkish Penal Code No. 5237 was created, and it accepted spreading disinformation regarding the internal and external security, public order and general health of the country and the sole motive of spreading of creating anxiety, fear or panic among the public as a offence. In this study, the regulation regarding the offence in question will be examined and evaluated in terms of criminal law.

Offence, Disinformation, Spreading, Public Peace.

GİRİŞ

Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun1 ilk halinde düzenlenmemiş, Kanun’un “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabının “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmının “Kamu Barışına Karşı Suçlar” başlıklı beşinci bölümüne, TCK’nin 217/A maddesi olarak 13.10.2022 tarihli ve 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un2 29. maddesiyle eklenmiştir. Madde şu şekildedir:

“(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

Söz konusu düzenlemenin incelenmesinden, maddenin birinci fıkrasında suç tipinin düzenlendiği, ikinci fıkrasında ise suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli haline yer verildiği görülmektedir.