Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Yönetmelik Hükümlerine Göre Tüketici Hakem Heyetlerinin İşleyişi

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Giriş

7292 Sayılı Kanunla1 tüketici hakem heyetlerinin yapı ve işleyişinde bazı değişiklikler yapılmıştı. Biz bu değişiklikleri daha önce yayımladığımız bir makalemizde incelemiş bulunuyoruz.2 21 Eylül 2022 tarih ve 31960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği3 ile heyetlerin işleyişi, Kanun hükümleri bağlamında, ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Biz bu hükümler ile, yine bu hükümleri tamamlayan diğer bir yönetmelik olan Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişi Yönetmeliği hükümleri ışığında heyetlerin işleyişini, önceki makalede ele almadığımız konuları bu makalede incelemeye çalışacağız.

II. Yürürlük

Yeni Yönetmeliğin yürürlük tarihi, iki istisnai hüküm dışında,4 10.10.2022 tarihidir.5

1.10.2022 tarihi itibarıyla 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Dikkat edilmesi gereken bir husus da şudur: Yeni Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce tüketici hakem heyetlerine yapılmış ve henüz karara bağlanmamış başvurular için de bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.6

III. Görev

7293 Sayılı Kanununla (m.13) getirilen en önemli yenilik, tek bir parasal değerin kabul edilmiş olması, dolayısıyla parasal değer açısından il/ilçe tüketici hakem heyeti ayrımının kaldırılmış olmasıdır. Diğer özellikler şöyledir: