Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukukunda Kamu Görevlisi Kavramı

THE CONCEPT OF PUBLIC OFFICIAL IN CRIMINAL LAW

Selami TURABİ

Özet: Ceza Hukuku bakımından memur kavramı büyük bir öneme sahiptir. 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanununda oldukça karmaşık bir biçimde düzenlenen kavram, etraflıca tartışılmış ve anlamlandırılmaya çalışılmıştır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlüğe girmesi ile memur kavramı anlaşılır bir düzenlemeye kavuşmuştur. “Ceza Hukukunda Kamu Görevlisi Kavramı” isimli makalemizi üç ana başlık altında toplamayı uygun gördük. Öncelikle kamu görevlisi kavramının tanımı üzerinde durduk, ikinci olarak idare hukukunda kamu görevlisi denilince neler anlaşılmaktadır bu konu üzerinde anayasamızdan başlamak üzere tüm idari mevzuatımıza göz atarak inceledik. Son olarak da ceza hukukumuzda kamu görevlisi kavramı üzerinde detaylıca açıklamalarda bulunduk. Sonuç kısmında ise kamu görevlisi ile ilgili olarak vardığımız sonuçları aktarmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler: Kamu Görevlisi, Memur, Kamusal Faaliyet, Kamu Hizmeti, Ceza Hukukunda Kamu Görevlisi,

Abstract: The concept of “public official” has a great significance in criminal law. The concept which is regulated quite complicated in code number 765, caused debated and is tried to have a meaning. With Turkish Criminal Code (Code number 5237) the concept of public official has achieved a comprehensible definition. In this article, wechooseto divide our study in three main titles. First of all, we emphasized the definition of public official and then we tried to define the meaning of public official in admin is trative law with regards to constitution andall admin is trative legislation. Finally, we gave and in depth explanation about the term of public official in criminal law.

Keywords: Public Officials, Public Servant, Public Activities, Public Service, Public Official in Criminal Law

GİRİŞ

Yargıtay 4’ncü Ceza Dairesinde 
19 yıl üye ve başkan olarak çalıştım. 
Kim memurdur, kim değildir çözemeden ayrılıyorum1

Türk hukukunda memur kavramı üzerine çokça yazılar yazıldı, çok mütalaalar ve tartışmalar oldu. Dünyanın hiçbir hukuk sisteminde bizdeki memur kavramı gibi karışık ve anlaşılması zor bir kavram yoktur. Ceza hukukunda memur kavramı anlaşılması fevkalade zor bir kavramdı ve üzerine ciltler dolusu yazılar yazılsa meselenin anlaşılması için azdı.

Bu karmaşa 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanununun yapım süresincede de yaşandı ve son nokta TCK'nın 6'ıncı maddesine eklenen iki satırlık kanun hükmü ile sona erdirildi. Şimdilerde Ceza kanununu tatbikatında memur veya kamu görevlisi tanımı pek rağbet görmemektedir. Ancak 5237 sayılı TCK'nın yeni düzenlemesi karşısında bu konu yazılmadığı için bizim dikkatimizi çekti ve eski günleri hatırlayarak bu konuyu yazmaya karar verdik.