Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Ekonomi Ceza Hukukuna Giriş I

Gülsün Ayhan AYGÖRMEZ

Türkçede sıklıkla “ekonomi ya da ticarî ceza hukuku”1 olarak geçen ekonomi ceza hukuku Alman yargı uygulaması ve ceza hukuku öğretisinde gittikçe artan bir ağırlık kazanmış ve hâlihazırda artık başlıbaşına bir hukuk alanı olarak hukuk düzenindeki yerini almıştır. Elbette ki bunda, zamanla artış gösteren ekonomik suçluluk ile etkin ve sürekli bir şekilde mücadele etme çabalarının da, büyük katkısı vardır. Ekonomi ceza hukukunun ceza hukuku sisteminde ağırlaşan yeri, kendisini bu alanda uzmanlaşan öğretim üyesi sayısının artmasında ve hukuk fakültelerinde alana ilişkin uzmanlık bölümlerinin açılmasında açıkça kendini göstermektedir.

Türkiye’de de ekonomi ceza hukuku artar bir şekilde, ceza hukukçuların dikkatini çekmektedir. Karşılaştırmalı hukuka özellikle önem veren ve bu hukuk alanının büyük önem taşıdığı Türkiye’de, Alman ekonomi ceza hukukundaki gelişmeler, ayrıca esaslı bir yer tutmakta ve yakından takip edilmektedir.

Bu bağlamda, seri halde devam ettirilmesi tasarlanan bu çalışma ile, Alman ekonomi ceza hukukuna genel bir giriş yapmak amaçlanmaktadır. Bu nedenden dolayı çalışmanın ilk kısmında ekonomi ceza hukukuna ait ayırt edici özellikler; ikinci kısmında ise özetleyici bir yaklaşımla güveni kötüye kullanma suç türü takdim edilmeye çalışılacaktır. Bu kapsamda bu ilk çalışmanın genel giriş kısmında Alman ceza hukukunda ekonomi ceza hukukuna kavramsal olarak nasıl bir anlam yüklenildiğine ve şimdiye dek bu hukuk alanına ilişkin temelde yapılmış hukukî düzenlemelere kısaca değinilecektir. Bunun sonrasında ekonomi ceza hukukunun kuramsal özellikleri üzerinde durulacak, bunun arkasından ise ekonomi ceza hukukunun alt dalları ve ekonomi suç türleri çok kısaca anılacaktır. Son olarak, güveni kötüye kullanma suçu özetleyici bir yaklaşımla takdim edilecektir. Zira bu suç tartışmalı yönleri ile hem yargıyı hem de bilimsel çevreleri hayli meşgul etmektedir.