Açılan Davaları TBMM Karara Bağlarsa, Hukuk Devleti Nerede?
Önder M. Tekin
4.12.2007 günlü ve 26720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5720 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 3. maddesinde yer alan “Mülakat Kurulu”na ilişkin düzenleme ile geçici 1. maddesi hükmü daha önce verilen yargı kararının uygulanmaması sonucunu doğurmuştur. Bu çalışma, belirttiğimiz hükümlerin Anayasa’nın 2., 36. ve 138. maddeleri hükümlerine uygunluğu konusundaki düşüncelerimizi paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır.
Mülakat Kurulu, Hâkim ve Savcılar Kanunu, İdari Yargı Kararlarının Uygulanması Sorunu, Anayasaya Aykırılık.
I- Giriş
İdari yargı kararlarının uygulanmaması sorunu, T.C. Anayasanın 138. maddesinin ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinin, açık hükümlerine rağmen her geçen gün büyüyerek devam etmektedir. Kararın eksik uygulanması, geç uygulanması, hiç uygulanmaması ya da biçimsel olarak uygulanması gibi değişik şekillerde, karar gereği yerine getirilmemektedir. Yargı kararlarının uygulanmaması, “erkler ayrılığı” ilkesinin yerini “güçler birliği” anlayışına bıraktığını göstermektedir.
Yürütme organının tesis ettiği kimi idari işlemler (Bakanlar Kurulu kararı da dahil olmak üzere), yargı kararlarının uygulanması ya da etkisizleştirilmesi sonucunu doğurmaktadır. Geçmişte yargı kararının uygulanması için alınan Bakanlar Kurulu Prensip Kararı yine idari yargı yerlerince iptal edilmiştir1. Kimi zaman, yasama organınca kabul edilerek yayınlanan bazı yasa hükümleri de yargı kararlarının uygulanmaması sonucunu doğurmaktadır.
4.12.2007 günlü ve 26720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5720 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 3. maddesinde yer alan “Mülakat Kurulu ”na ilişkin düzenleme ile geçici 1. maddesi hükmü, daha önce verilen yargı kararının uygulanmaması sonucunu doğurmuştur. Bu çalışma, belirttiğimiz hükümlerin, Anayasa’nın 2., 36. ve 138. maddeleri hükümlerine uygunluğu konusundaki düşüncelerimizi paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır.