Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bilirkişilik ve Adli Tıbbın 
yargıdaki Önemi

Expert Witnessing and the Importance of Forensic Medicine in Justice

Oğuz POLAT

Adli tıp bilirkişiliği yargı için, özellikle ceza davalarında çok önemli bir araçtır. Adli tıp/bilimler, özellikle insan konusunda temel başvuru alanıdır. Bilirkişi görüşü ölçülebilir, objektif ve referanslara dayalı olmalıdır. Tıbbi uygulama hataları, adli psikiyatri, genetik, trafik ve iş kazaları, adli belge incelemeleri, şiddet ve mobbing olguları çalışılan başlıca alanlardır.

Adli Tıp, Bilirkişilik, Adli Bilimler.

Forensic expert witnessing is a very important tool for courts especially in criminal cases. Forensic medicine /sciences is the basic sciences related to human acts. Expert witness opinion must be based on references and must be measurable, objective. Medical malpractice cases, forensic psychiatry, genetics, traffic and work accidents, forensic document examination violence mobbing cases.

Forensic Medicine, Expert Witnessing, Forensic Sciences.

Dünyanın bilgi çağına geçmesinden en çok etkilenen kurumlardan birisi de yargıdır. Olgulardaki farklılıklardan dolayı yargı çözümde mutlaka bilgiye gereksinim duyulmakta ve bunu da bilirkişilere başvurarak yapmaktadır. Bilirkişi olarak başvurulan uzman kişi olgu için verdiği görüşle yargıya önemli katkılar sağlamaktadır. İnsanla ilgili tüm konularda da adli tıp / bilimler bilirkişilik açısından temel başvuru merkezidir.

Yargının tüm taraflarının bilirkişi görüşüne gereksinimleri vardır. Gerek mahkemeler gerek avukatlar ve problemi /davası olan birey için de bilirkişilik çok önem taşımakta ve birçok olguda belirleyici olabilmektedir.

Bilirkişiliğin mutlaka objektif, ölçülebilir, referanslara dayalı ve bilimsel olarak yapılması gerekmektedir. Güvenilirlik bilirkişiliğin en önemli temel taşıdır. Bu da ancak bilimsellik çizgisinde kalındığında gerçekleşebilecek bir durumdur. Bilirkişiler yargının kendisine sorduğu sorulara bilimsel ve objektif cevaplar vermekle yükümlü kişilerdir.