Yargı Kararları Işığında Avukatın Vekillikten İstifası ve İstifanın Hukuki Sonuçları
According to Case Law Resignation of a Lawyer from Attorneyship and the Legal Consequences of Resignation
Merve HAKİMOĞLU
Avukatlık sözleşmesi, kendine has özellikleri olan, vekâlet sözleşmelerinin bir alt türüdür. Sözleşme özgürlüğü çerçevesinde bu sözleşme de, tarafların serbest iradeleriyle sona erdirilebilecektir. Çalışmanın esas konusunu oluşturan ve avukatlık sözleşmesini sona erdiren istifa; tek taraflı, karşı tarafa varması gereken, bozucu yenilik doğuran haklardandır.
Bu çalışmada, suigeneris karakterli bir sözleşme olan avukatlık sözleşmesinde istifa kurumu incelenecek, istifanın hukuki sonuçları Yüksek Mahkeme kararları çerçevesinde değerlendirilecektir.
Yargı Kararları Işığında Avukatlık Sözleşmesinden İstifa, Avukatın İstifasının Sonuçları, Avukatlık Sözleşmesinde İstifanın Hukuki Sonuçları, Avukatın İstifa Beyanı.
Attorney agreement, which has its own characteristics, is a sub-type of agency contract. The parties may terminate this contract with their free will within the framework of freedom of contract. Resignation, which constitutes the principal subject of the study and terminates the attorney agreement, is unilateral, must reach to the other party and is disruptive one of the dispositive rights.
In this study, the resignation institution in attorney agreement which has a sui generis character will be examined and the legal consequences of resignation shall be considered within context of the Supreme Court decisions.
Resignation from Attorney Agreement in the Light of Judicial Decision, The Results of the Resignation from the Attorneyship, The Legal Consequences of Resignation from Attorney Agreement, Attorney’s Resignation Statement.
I. GİRİŞ
6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun (TBK) vekâlet sözleşmelerini düzenleyen dokuzuncu bölümünde yer alan 502’nci maddesi uyarınca vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir. Avukatlık sözleşmesi ise, avukatın belli bir hukuki yardımda bulunmayı üstlendiği, taraflarca ücret alınması kararlaştırılmadığı sürece, avukatın ücret almaya hak kazandığı, iş görme borcu doğuran bir sözleşmedir1. Avukatlık sözleşmesi, vekâlet sözleşmesinin bir alt türü niteliğinde olup, doktrindeki baskın görüşe göre suigeneris karakteri haizdir. Sözleşmedeki karakteristik edim, avukat tarafından belirli bir hukuki yardımda bulunulması, iş sahibinin menfaatinin hukuki açıdan korunmasıdır2.
Avukatlık sözleşmesi bir iş görme sözleşmesi olduğu için avukatın üzerine aldığı işi tamamlamasıyla sözleşme sona erecektir. Bunun dışında işbu sözleşmenin sona ermesi için, iş sahibinin avukatı azli veya avukatın istifası gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki; azil ve istifa haklarının kullanılabilmesi için haklı bir sebebin bulunması gerekli değildir. Haklı neden azil ve istifanın hukuki sonuçları bakımından önem arz etmektedir.
II. İSTİFANIN KOŞULLARI
Vekâlet sözleşmesinin, hizmetle ilgili diğer sözleşmelere oranla, çok daha sıkı bir şekilde karşılıklı güvene dayalı olduğu öğretide ve uygulamada ittifakla benimsenmektedir. Vekâlet ilişkisinin kurulmuş olması, karşılıklı güven unsurunun vekâlet sözleşmesinin kurulması aşamasında her iki taraf yönünden mevcut olmasıyla mümkündür ve bunun o aşamada varlığının göstergesidir. Ne var ki, vekâlet sözleşmesinin niteliği gereğince, bu unsur, sözleşmenin devamı süresince de varlığını korumalıdır. Eğer, başlangıçta mevcut olan karşılıklı güven, sözleşme süresi içerisinde gerçekleşen olgulardan dolayı bir taraf yönünden haklı olarak zedelenir veya ortadan kalkarsa, o taraf sözleşmeyi her zaman feshedebilir3. Avukatlık sözleşmesi bakımından avukatın sözleşmeyi fesih iradesi istifa olarak adlandırılmaktadır.