Mit Müsteşarı ve Personeli ile üst Düzey Asker Kişilerin Soruşturulmasındaki İzin Sistemi
Lütfü Cihan GÜLMEZ
Anayasa’nın 129’uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan hüküm ile memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılması, kanunla belirlenen istisnalar dışında, kanunun gösterdiği idarî merciin iznine bağlanmıştır.
Nitekim MİT Müsteşarı ve personeli ile Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı için kapsam 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’dan daha farklı düzenlenmiştir. Bu çalışmada, söz konusu değişiklikler ayrıntılarıyla ele alınacaktır.
İzin Sistemi, Soruşturma, Kuvvet Komutanı, MİT Müsteşarı ve Personeli.
1. GİRİŞ
Ülkemizde kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler kamu yetkisi ve gücü kullanılarak memurlar eliyle gerçekleştirilmektedir.
Kamu hizmetlerini, bu hizmetlerin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri kamusal yetki ve usulleri kullanmak suretiyle yerine getiren kamu görevlilerinin, görevleri sebebiyle işledikleri suçlar dolayısıyla doğrudan doğruya ceza kovuşturmasına tabi tutulmaları, kamu hizmetinin işleyişinde aksamalara ve kamu otoritesinin saygınlığının zedelenmesine yol açacaktır.
Kamu yetkisi kullanan kamu görevlilerinin bu görevlerini, gereksiz suçlamalardan ve her türlü iftiradan uzak yürütebilmelerini hukuki güvence altına almak için memurlara ayrı bir yargılama usulü getirilmiştir. Böylece, kamu hizmetinin daha iyi yürütülmesi, hizmetin aksamaması amaçlanmıştır.