Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 36. Maddesinde Düzenlenen Belgede Sahtecilik Suçu

The Crime of Forgery Regulated in Article 36 of the Bank Cards and Credit Cards Law No. 5464

Ziya KOÇ

TCK’nın 245. maddesinde, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması fiilleri cezai yaptırıma bağlanmıştır. Kartlı ödeme sisteminin diğer unsurları olan harcama, nakit ödeme ve alacak belgelerinde sahtecilikler ise 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 36. maddesinde düzenlenmiştir. 5464 sayılı Kanun’un 36. maddesinde, bir sahtecilik suçuna yer verilmiştir. Suçun konusunu oluşturan belgeler hukuki niteliği itibarıyla birer özel belge hükmündedir. Kanun koyucu, TCK’nın 207. maddesi yerine özel bir hüküm koymak suretiyle etkin bir koruma sağlamıştır. Kamunun bu belgelere olan güveninin yanında, kart çıkaran kuruluşun mal varlığının korunması amaçlanmıştır. Uygulamada, suçun en sık rastlanan şekli POS tefeciliğidir. Ancak, POS tefeciliği olarak adlandırılan hallerde, kanunilik ilkesi gereğince tefecilik suçunun unsurları oluşmamaktadır. Bu durumda, 5464 sayılı Kanun’un 36. maddesi ile uygulama yapılmalıdır.

Banka ve Kredi Kartı, Kart Çıkaran Kuruluş, Sahtecilik, Belge, Tefecilik.

In article 245 of the Turkish Penal Code, misuse of bank and credit cards is regulated as a criminal offense. Forgery in documents of expenditure, cash payment and claim, which are the other elements of the card payment system, are regulated in article 36 of the Bank Cards and Credit Cards Law No. 5464. Article 36 of the Law No. 5464 includes a crime of forgery. Documents constituting the subject of the crime, in terms of their legal nature, are special documents. Instead of Article 207 of the TCK, the legislator provided an effective protection by regulating a special provision. In addition to the public’s trust in these documents, it is aimed to protect the assets of the card issuer. In practice, the most common form of crime is POS usury. However, in cases called POS usury, elements of the crime of usury do not occur in accordance with the principle of legality. In this case, the application should be made with the 36th article of the Law No. 5464.

Bank and Credit Card, Card Issuer, Forgery, Document, Usury.

GİRİŞ

Banka ve kredi kartları, günümüzde büyük bir öneme sahiptir. Kartlı ödeme sistemi olarak da adlandırılan bu sistemler sayesinde, en basit şekliyle, nakit kullanma mecburiyeti ortadan kalkmaktadır. Bunun yanında, kartlı ödeme sistemleri ticari yaşamda güveni artıran araçlardır. Ancak bu durum, sistemin kusursuz bir biçimde işlediği anlamına gelmez. Banka ve kredi kartları alanındaki gelişmeler ve ticaret hacmindeki artışlar, bunlara yönelik suiistimallerde de artışa sebep olmaktadır. Bu suiistimallerden biri de banka veya kredi kartları ile ilgili belgelerde sahtecilikler ve hileli hareketlerle haksız yarar temin edilmesidir.

Kanun koyucu 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu’nun Onuncu Bölümünde, “İdari ve Adli Cezalar” başlığı altında, idari ve adli yaptırımlar öngörmüştür. Kanun’un 35. maddesinde idari para cezaları düzenlenmiştir. Suç teşkil eden hükümler ise 36-41. maddelerde yer almaktadır. 36. maddede, “Sahte belge düzenlenmesi”; 37. maddede, “Gerçeğe aykırı beyan, sözleşme ve eki belgelerde sahtecilik”; 38. maddede, “İzinsiz kart çıkarma”; 39. maddede, “Bilgi güvenliği yükümlülüğüne aykırı davranılması” yaptırıma bağlanmıştır. 40. maddede, “Üye işyerlerinin cezai sorumluluğu” başlığı altında cezai hükümlere ve 41. maddede, “Denetimde istenilen bilgi ve belgeleri vermemek” suçuna yer verilmiştir. Kanun’un 42. maddesinde ise bu suçlarla ilgili “Kovuşturma usulü” düzenlenmiştir.

TCK’nın 245. maddesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçları düzenlenmiştir. Maddenin 1. fıkrasında, gerçek bir banka veya kredi kartının kullanılması suretiyle yarar sağlanması; 2. fıkrasında, banka veya kredi kartı sahteciliği; 3. fıkrasında ise böyle bir kartın kullanılması suretiyle yarar sağlanması bağımsız suç tipleri olarak öngörülmüştür. 245. maddede banka veya kredi kartları ile ilgili belgelerde sahtecilik yapılması ve bu belgelerin kullanılması suretiyle yarar sağlanması yaptırıma bağlanmamıştır. Bunun yerine, 5464 sayılı Kanun’a hükümler konularak etkin bir koruma sağlanması amaçlanmıştır.