Belgede Sahtecilik Suçlarında Gereksiz Sahtecilik
Unnecessary Forgery in Document Forgery Offense
Ziya KOÇ
Belgede sahtecilik suçları kanunda soyut tehlike suçları olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle kanuni tarifte öngörülen hareketlerin yapılması ile suç gerçekleşmektedir. Gereksiz sahteciliklerde ise failin cezalandırılmaması doktrinde ve uygulamada kabul edilmektedir. Fiilin haksızlık içeriğinin az olması sebebiyle failin cezalandırılmaması mümkündür. Haksızlık, içeriği itibariyle bir derecelendirmeye tabi tutulabilir. Dolayısıyla cüzi miktarda bir haksızlığa sebebiyet verilmesi durumunda faile ceza vermekten vazgeçilebilir. Gereksiz sahteciliğin hukuki niteliğinin, kapsamının belirlenmesi ve hukuki sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla bu çalışma kaleme alınmıştır.
Sahtecilik, Belge, Gereksiz Sahtecilik, Tehlike Suçu, Haksızlık.
Forgery of documents is regulated as an abstract danger crime in the law. Therefore, the crime occurs by taking the actions which have been prescribed in the legal description. It is accepted in doctrine and practice that the perpetrator is not punished in case of unnecessary forgery. It is possible that the perpetrator should not be punished due to the low content of the injustice. Unfairness can be subjected to a rating in terms of its content. Therefore, in case of a small amount of injustice, the perpetrator may not be punished. This study was written with the purpose of determining the legal nature and scope of unnecessary forgery and to evaluate the legal consequences.
Forgery, Document, Unnecessary Forgery, Danger Crime, Injustice.
I. Giriş
Belgede sahtecilik suçları kanuni tarifte belirtilen hareket veya hareketlerin yapılması ile tamamlanmaktadır. Kanunda tarif edilen unsurlar arasında netice öngörülmediğinden bir zararın veya zarar tehlikesinin varlığının araştırılmasına gerek yoktur.1
Bazı hallerde sahtecilik tüm unsurları ile gerçekleşmesine rağmen meydana gelen haksızlık, içeriği itibarıyla bir cezalandırmayı gerektirmeyebilir. Gereksiz sahteciliğin söz konusu olduğu durumlarda öncelikle kanuni tarife uygun bir suçun gerçekleşip gerçekleşmediğinin incelenmesi gerekir. Mesele tipiklik unsuru bağlamında ele alınarak, tipiklik unsurunun gerçekleştiğinin kabul edilmesi hâlinde gereksiz sahteciliğin cezalandırmaya layık olup olmadığı tartışılmalıdır.
Gereksiz sahtecilik ile ilgili TCK’da herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Uygulamada ve doktrinde konu ile ilgili farklı görüşlere rastlanmaktadır. Bu görüşlerin bir değerlendirmesinin yapılması, fiilin işlenmesi ile bir zarar veya zarar tehlikesinin; bir faydanın elde edilmesinin önemli olup olmadığının incelenmesi gerekir. Bunun yanında gereksiz sahteciliğin kapsamının belirlenmesi ve TCK’nın 211’inci maddesinde düzenlenen nitelikli hal ile farklarının ortaya konulmasında yarar vardır. Bu belirleme sayesinde ceza yaptırımı ile karşılanması gereken bazı fiillerin cezasız kalması engellenebilir. Çalışmanın amacını bu hususlar oluşturmaktadır.