Yeni Türk Ceza Kanununda Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Güvenlik Tedbirinin Uygulaması ve Sorunlar
Mustafa Albayrak
Yeni Türk Ceza Kanununda belli haklar kullanmaktan yoksun bırakılma güvenlik ve tedbirlerin uygulanması ve sorunları açıklanmaktadır.
Güvenlik Tedbirleri, Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma, Kısa Süreli Hapis Cezası.
I- Giriş
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK’nın uygulamasında en çok hata yapılan, sorunlu maddelerinden biri1 Kanunun 53. maddesinde düzenlenen ceza mahkûmiyetinin kanuni sonucu olan “Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma ” güvenlik tedbiri dir. Bu yazımızda uygulamanın çok hata yaptığı bu maddenin uygulaması ile ilgili düşüncelerimizi açıklayacağız.
İnceleme sıramız, yasal düzenlemeleri ışığında uygulamanın nasıl olması gerektiğine dair kişisel düşüncelerimizi açıklanması ve Yargıtay’ın kararlarından örnekler verilmesi şeklinde olacaktır.
Toplumda kişiler arasında güven esasına dayalı bir ilişki biçimi hâkimdir. Suç işleyen kişi, toplumun kendisine duyduğu güveni bu nedenle yitirmektedir. Bu nedenle, suç işleyen kişi özellikle güven ilişkisinin varlığını gerekli kılan belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır. Kişinin işlediği suçtan dolayı belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılabilmesi için, işlediği suçun kasıtlı bir suç olması ve ayrıca, bu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm olması gerekir2.