Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Malullerin ve Engellilerin Taşıt İktisabında Tanınan
 Vergi İstisnalarının Değerlendirilmesi

Sezgin ÖZER

Maluller ve engelliler lehine, sosyal hayatı kolaylaştırmak ve yaşam kalitelerini yükseltmelerine yardımcı olmak amacıyla vergi kanunlarında bir kısım vergi istisnaları getirilmiştir. Vergi istisnaları, Anayasamızın 73’üncü maddesi, kanunilik ilkesi , hukuk devletinde hukuki güvenlik ve vergilendirmede adaleti prensibi çerçevesinde kanunla konulup, kanunla kaldırılabilmekte; ancak sınırları yasayla belirlenmek kaydıyla konulan istisnanın oranlarında Bakanlar Kurulunca değişiklik yapılabilmektedir. Bu kapsamda, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu m. 7/2 ile 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu m. 4/c’de, sınırları, kapsamı, süresi ve şartları yasa kapsamında belirlenerek istisnalar getirilmiştir. Fakat, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu m. 17/4-s’de geçen “Özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç” ifadesiyle getirilen istisnanın motorlu taşıtları kapsamadığı, salt özürlülerin kullanımına özgülenen araçları/gereçleri (tekerlekli sandalye, protez, bilgisayar programı vs.) KDV’den istisna etmek olduğu, “araç-gereç” ibaresinin motorlu taşıt araçlarına, diğer istisna getirilen kanunlarla kıyas yoluyla veya içtihat yoluyla veya da yorum yoluyla teşmil edilemeyeceği, teşmil edilmesinin vergide kanunilik ilkesine aykırı olduğu görülmektedir.

Vergi İstisnası, Vergilendirmede Muafiyet, Kanunilik İlkesi, Özürlü Araçları, Motor Hacmi, İstisnanın İhlali.

GİRİŞ

Malullerin ve engellilerin taşıt iktisabında vergi istisnaları hakkında yapılan bu çalışmada ‘vergi hukukunda istisna’nın tanımı yapılarak çeşitli kanunlar açısından istisnanın değerlendirmesi yapılacak ve ‘verginin yasallığı’ çerçevesinde tanınan istisnaların sınırı belirlenmeye çalışılacaktır.

I. GENEL OLARAK

Verginin ekonomik, sosyal fonksiyonları ile vergide adalet ilkelerine, vergileme veya bütün vergi sistemiyle ulaşılmaya çalışılırken çeşitli araçlardan ve tekniklerden istifade edilmektedir.

Bunlardan vergi istisnası, vergi kanunlarında esas itibariyle vergilendirilmesi öngörülen bir konunun veya nesnenin kısmen veya tamamen, sürekli veya geçici olarak vergi dışı bırakılmasıdır. Dikkat edilirse burada vergi dışı bırakma olayı objeye veya nesneye uygulanmaktadır1. Vergi istisnasına, ticari kazançlarda istisnalar, zirai kazançlarda istisnalar, telif kazançları istisnası, ücretlerde istisnalar, ihracat istisnası, yatırım indirimi istisnası örnek olarak gösterilebilir.