Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Görev Süresini Düzenleyen Kanun Anayasaya Aykırı mı?

Ali ULUSOY

26 Ocak 2012 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun Geçici 1’inci maddesi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu ve kendisinin tekrar (2. kez) cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini öngörmektedir.

Mevcut Anayasada 11. Cumhurbaşkanının görev süresine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Nitekim Cumhurbaşkanının 5 yıllığına -ve en fazla iki kez- halk tarafından seçilmesine yönelik Anayasa değişikliği kanunu (5678 sayılı Kanun) Parlamentoda 31 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilmiş ve referandum yoluyla “onaylanması” üzerine, kesin sonucun 31 Ekim 2007 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girmiştir. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Anayasa değişikliğinin Parlamentoda kabul edilmesi ile referanduma sunulması arasındaki süreçte -28 Ağustos 2007 tarihinde-, önceki anayasal hükümlerin öngördüğü usule göre Parlamento tarafından seçilmiş ve göreve başlamıştır.

Bu bağlamda 11. Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı olacağına ve tekrar seçilmesinin hukuken mümkün olup olmadığına yönelik tartışmalar 6271 sayılı Kanunun Geçici 1’inci maddesiyle son bulmuştur. Fakat bu kez de, söz konusu Kanunun bu geçici maddesinin Anayasaya uygun olup olmadığı tartışmaları başlamıştır. Anamuhalefet Partisinin bu hükmü Anayasa Mahkemesine götürmesiyle hukuki sorun daha “akut” bir hal almıştır.