Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerine Şirketin Vergi Borcu Nedeniyle Konulan “Yurt Dışı Çıkış Yasağı” Uygulamasına Bir Örnek ve Bu Uygulamanın Eleştirisi

Bülent ÖZDEN

Son zamanlarda vergi daireleri tarafından sıkça vergi borcu bulunan şahısların yurt dışına çıkışının engellendiği görülmektedir. İncelememizde öncelikle vergi dairelerinin bu işlemi yapma yetkisinin dayanağı ile anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin kanuni temsilci sıfatı ile temsilcisi olduğu tüzel kişiliğin vergi borcundan sorumluluğu olup olmadığı ve bu sorumluluğu doğuran hukuki düzenlemenin hangi hukuk normu olduğu ve bu normun uygulanma şartları irdelenmiş, sonrasında bu işlemin Anayasa’ya aykırılığı ve muktezalar karşısındaki durumu incelenmiş ve çalışma kanaatimizi içerir sonuç kısmı ile bitirilmiştir.

Vergi Borcu, Yurt Dışı Çıkış Yasağı, Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyesi, Mukteza, Pasaport Kanunu, Vergi Usul Kanunu.

Son zamanlarda vergi daireleri tarafından sıkça vergi borcu bulunan şahısların yurt dışına çıkışının engellendiği görülmektedir.

Bu incelemeye konu teşkil eden olayda da T.C vatandaşı T.H.Ö.’ın B. Kurumlar Vergi Dairesi’ne vergi borcu olan C.B.F.V.Y. A.Ş’nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olması nedeni ile T.H.Ö aleyhine 20.11.2003 tarihinde 36183 sayılı işlemle yurt dışı çıkış yasağı konulmuştur.

İncelemede öncelikle vergi dairelerinin bu işlemi yapma yetkisinin dayanağı ile anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin kanuni temsilci sıfatı ile temsilcisi olduğu tüzel kişiliğin vergi borcundan sorumluluğu olup olmadığı ve bu sorumluluğu doğuran hukuki düzenlemenin hangi hukuk normu olduğu ve bu normun uygulanma şartları irdelenecek, sonrasında bu işlemin Anayasa’ya aykırılığı ve muktezalar karşısındaki durumu incelenecek ve çalışma sonuç kısmı ile bitirilecektir.