Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. A. Şeref
 Gözübüyük 
(1924 - ....)

Galip DOĞAN

Günümüzde, ‘İdare Hukuku’, denilince ilk akla gelen isimlerden birisi de Dr. Şeref Gözübüyük’tür. Ben kendisini TODAİE’de öğrenciyken tanıdım. O zaman TODAİE’nin Genel Müdürü idi; 1971- 1984 arasında orada aralıksız Genel Müdürlük yaptı.

Prof. Dr. Gözübüyük Kayseri’nin tanınmış ailelerindendir. İlk ve ortaokulu Kayseri’de; lise öğrenimini Ankara’da yapmıştır. Hukuk Fakültesini 1948’de bitirmiş, avukatlık stajını tamamladıktan sonra Ankara barosunda avukatlığa başladıysa da iki yıl avukatlıktan sonra İsviçre’ye giderek doktora öğrenimine başlamış ve 1955’te doktorasını tamamlayıp yurda dönmüştür. 1956’da SBF’ye İdare Hukuku asistanı olarak girmiş; 1960’ta doçent ve 1967’de profesör olmuştur.

1958-1959 yıllarında ABD’de ‘İdarenin Yargı Yoluyla Denetlenmesi’ konusunda araştırmalar yapmış ve Amerika ve Türkiye’de İdarenin Kazai Denetlenmesi’ni yazmıştır. 1962’de ‘Kamu yönetimi, yerel yönetimler, yönetimin yargısal denetimi’ konusunda Paris’te çalışmalar yapmış, Viyana’da ‘Resmi Yayınlar’ konusunda tebliğ sunmuş, Berlin’de “hizmet içi eğitim” konusunda seminere katılmış, Cambridge’de ‘Ferdin, İdarenin İşlem ve Eylemlerine Karşı Korunması’ konusunda bir yıl çalışma yapmış, ayrıca ABD ve Avrupa’da seminerlere katılmıştır.