Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Adalet Divanının 
9 Kasım 2010 Tarihli ve C‑57/09, C‑101/09 Sayılı Kararının 
değerlendirilmesi

Ömer Serdar ATABEY,Ahmet ULUTAŞ

Türkiye açısından, terörle mücadelede, suçluların iadesi ve uluslararası adlî yardımlaşma bağlamında en önemli sorunlardan biri PKK terör örgütü üyelerine AB üyesi ülkelerde iltica hakkıFOOTNOTE

Almanya, PKK, AB, Mülteci Statüsü, iltica hakkı.

GİRİŞ

Bu çalışmada, terörle mücadelede suçlularının iadesi ve uluslararası adlî yardımlaşma1 ilişkilerinde Türkiye açısından önemli bir sorun halini almış olan terör örgütü üyelerine AB üyesi ülkelerde iltica hakkı ve mülteci statüsü tanınması sorununa ilişkin olarak, yeni tarihli bir karar olması nedeniyle güncel nitelik taşıyan ve son derece önemli olan Adalet Divanının 9 Kasım 2010 tarihli kararı2 (C‑57/09 ve C‑101/09) inceleme konusu yapılacaktır.

Söz konusu kararın, gerek AB üyesi ülkelerin ulusal mahkemelerinin bakış açısını yansıtması gerek Adalet Divanının ilgili AB mevzuatını yorumlama biçimini açıkça göstermesi bakımından önem taşıdığı düşüncesindeyiz.

DAVA KONUSU OLAYLAR

B ve D Kürt kökenli iki Türk vatandaşıdır. B, DHKP/C silahlı örgütünü desteklemiş, D ise, PKK terör örgütünün silahlı üyesi ve üst düzey sorumlusu olmuştur. PKK ve DHKP/C, BM Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye ilişkin kararı çerçevesinde düzenlenmiş olan AB terör örgütleri listesinde yer almaktadır. B mülteci olarak iltica ve koruma talebinde bulunmuş; D’ye ise, Alman makamlarınca mülteci statüsü tanınmıştır. Her ikisi de bu örgütlerden ayrıldıklarını ve Türk makamlarından ve örgütlerinden zulüm görme korkusu duyduklarını beyan etmişlerdir.