Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticari Defter Kayıtlarına Göre “Alacaklı” Gözüken Ancak Borçlusu Hakkında Takip Konusu Yaptığı Çekleri Ticari Defterlerine İşlememiş Olan Alacaklı Yaptığı “Takip Dosyası”na Dayanarak “Borçlusu” ve “Lehine Tasarrufta Bulunulan Üçüncü Kişi” Hakkında ‘Tasarr

Is it Possible for a Creditor to File a Lawsuit Demanding Nullity of a Disposition on the Grounds of the Checks Which Have Been Taken From the Debtor But Haven’t Been Registered in the Commercial Books?

Talih UYAR

Alacaklının, borçlu hakkında yaptığı icra takibinin dayanağı olan çeklerin, alacaklının ticari defterlerinde kayıtlı olmaması ve aleyhine tasarrufun iptali davası açılan davalı-üçüncü kişinin “alacaklının alacağının gerçek bir alacak olmadığını” ileri sürmesi halinde, mahkemece ne doğrultuda karar verilmesi gerekir?

Davalı üçüncü kişi de, davacı-alacaklının “takip konusu yaptığı senedin (belgenin) gerçek bir alacağı aksettirmediğini” -‘borçlu’ gibi- tasarrufun iptali davasına bakan mahkemede ileri sürebilir.(***) Keza, takip konusu senedin “teminat ve tahsil amacıyla verilmiş olduğu” -yani gerçek bir alacağı ifade etmediği- de hem davalı-borçlu ve hem de davalı-üçüncü kişi tarafından ileri sürülebilir. Bunun kanıtlanması halinde mahkemece davacı-alacaklının talebi doğrultusunda “tasarrufun iptaline” karar verilemez.

Ticari Defterler, Tasarrufun İptali, Gerçek Alacak, Aciz Belgesi, Önkoşul, Özel Dava Şartları, Muvazaalı Alacak, Borcun Doğum Tarihi, Tasarruf Tarihi, Hayatın Olağan Akışı.

Also the respondent third party might allege in the court authorized for the cases on nullity of a disposition that “the note (document) subject matter of the execution proceedings -asserted by the plaintiff creditor- doesn’t reflect de facto receivable”.

Likewise, both the respondent-debtor and respondent-third party might allege that the note subject matter of the execution proceedings has been given for the purpose of a warrant and collection, in other words it doesn’t reflect a de facto receivable. In case it is proven the court cannot decree “nullity of the disposition” in line with the claim of plaintiff-creditor.

Commercial Books, Nullity of Disposition, De Facto Receivable, Proof of Insolvency, Prerequisite, Special Lawsuit Conditions, Fictitious Receivable, Date of Birth of the Debt, Disposition Date, Natural Flow of Life.

Bilindiği gibi tasarrufun iptali davası, “borçlunun mal kaçırmak amacıyla yaptığı tasarruflara konu mal ve hak üzerinde, alacaklının alacağının kısmen veya tamamen almasını sağlamaya yönelik kişisel bir dava”dır.1

Tasarrufun iptali davasının esasına girilebilmesi için;2

a) Takip konusu alacağın iptali istenen tasarruftan önce doğmuş olması,

b) Takip konusu alacağın gerçek bir alacak olması,