Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Hukukuna Göre Aciz Halinde İş Hukuku

Arbeitsrecht in der Insolvenz nach deutschem Recht

Cemil SİMİL,Wolf-Dietrich WALKER

Almanya’da 2016 yılında yaklaşık 22.000 aciz halinde işletme bulunmaktaydı. Bu, Aciz Kanunu’nun** yürürlüğe girdiği tarihten bu yana karşılaşılan en düşük sayıdır. Önceki yıllarda bu sayı bariz bir şekilde daha yüksekti. 2009 yılında bu sayı yaklaşık 33.000’dir. İşletmelerin aciz haline düşmeleri nedeniyle her zaman birçok iş kaybı yaşanmaktadır. 2016 yılında bu sayı yaklaşık olarak 221.000 idi. 2009 yılında ise, 2016 yılının iki katından daha fazla idi; rakamsal olarak ifade etmek gerekirse yaklaşık 520.000 idi.

İşletmelerin aciz sürecine girmesi, iş hukuku bakımından birçok farklı soruyu gündeme getirmektedir. Bunlar: Aciz halindeyken iş sözleşmesinin akıbeti ne olacaktır? Hangi özel düzenlemeler iş ilişkisinin sona erdirilmesinde geçerlidir? İşçinin ücreti ve işyeri emeklilik ödemesi nasıl korunmaktadır? Aciz idarecisi işyerinin bütün faaliyetini durdurursa veya başka birine devrederse iş hukukuna ilişkin hangi sonuçlar ortaya çıkar?

Aşağıda Alman kanun koyucusunun bu soruları nasıl çözdüğü iki aşamada açıklığa kavuşturulacaktır. İlk aşamada, kısaca aciz durumundaki işletmeler hakkında yargılama süreci ortaya konulacaktır. İkinci aşamada ise bunun iş hukuku bakımından arz ettiği hususiyetler açıklanacaktır.