Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a Göre Tüketici Sıfatı

According to Law on the Protection of the ConsumerNumbered 6502 Regarding as “Consumer”

Nihat TAŞDELEN

Yapılan bir sözleşmenin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun kapsamında değerlendirilebilmesi için, sözleşme konusu mal veya hizmeti edinen kişinin tüketici sıfatına sahip olması gerekir. Bu bağlamda konusu mal veya hizmet alımı olan bir sözleşmenin tarafı olan gerçek kişilerin, tüzel kişilerin ve hatta kişilik vasfı olmayan oluşumların tüketici olup olmaması, sözü edilen Kanunun uygulanmasında belirleyicidir. Bu çalışmada, gerçek kişilerin, kamu ve özel hukuk tüzel kişilerinin tüketici sıfatını taşıyıp taşımadığı, bu sıfatı elde edebilme noktasında tacir olmanın rolü üzerinde durulmuştur.

Tüketici, Tacir, Gerçek Kişi, Tüzel kişi.

Approving a contract in the scope of the Law on the Protection of the Consumer numbered 6502, who obtained the good or service must be counted as consumer. In this situation, it is important to maintain if a natual or legal entity has consumer title or not, to explain if these rules of numbered Code will be applicable or not for the contacts subjected to buy good or service. In this work, it is aimed to explain if the natural entities, public or special legal entities have consumer title or not and the importance of being Merchant to gain the right being counted as consumer.

Consumer, Merchant, Natural Entity, Legal Entity.

07.11.2013 tarihinde kabul edilen ve 28.11.2013 tarih, 28835 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 87. maddesi gereği yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra (28.05.2014 tarihinde) yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun kapsamı, kanunun 2. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar”. Madde hükmü, kanunun kapsamını, iki kıstas üzerinden hareketle tespit etmektedir. Birincisi tüketici işlemi, ikincisi tüketiciye yönelik uygulamalardır.

Tüketici işlemi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının l bendine göre, “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi” ifade eder1. Hüküm, tüketici işlemleri açısından ismen saydığı hukuki işlemleri ön plana çıkarmıştır. Ancak söz konusu hükümdeki “ve benzeri” ifadesinden de anlaşılacağı üzere, sınırlayıcı şekilde sayılmayan bu işlemlerin, tüketici işlemi sayılması, işlemlerin işaret edilen fıkra hükmünde ismen zikredilmesine bağlı değildir. Tüketici işlemi, hükümde sayılan işlemler de dahil olmak üzere yapılan hukuki işlemlerin bir tarafının tüketici sıfatına sahip olmasına bağlıdır2. Hukuki işlemin adının bir önemi bulunmamaktadır3. Şu hususu da vurgulamak gerekir ki, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun uygulanabilmesi için taraflar arasındaki hukuki işlemin konusunun mal veya hizmet olması gerekir4.

Tüketiciye yönelik uygulamalar, kanunun gerekçesinde zikredildiği üzere, kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişilerin, tüketicilerle sözleşme imzalanmadan önce, sözleşmenin kurulması esnasında ve sözleşme imzaladıktan sonra yaptıkları uygulamalardır. Mesela tüketici kredisi verilmeden önce tüketicilere sözleşme öncesi bilgi formunun verilmesi, devre tatil sözleşmesinin kurulması esnasındaki satış yöntemi veya bir malın satışından sonra o mala ilişkin satış sonrası hizmetler gibi uygulamalar bu anlamda zikredilebilir.