Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirketin Ödenmeyen Kamu Borçlarından Ortakların Sorumluluğunun AYM’nin 5766 Sayılı Kanunun Bazı Hükümlerinin İptal Kararı Işığında Değerlendirilmesi

The Evaluation of the Company Members Liabilities Due to Limited Liability Companies’ Unpaid Tax Debts, in the Light ofConstitutional Court’s Cancellation Decision About Law No.5766

Sefer OĞUZ

Limited şirket, mahiyeti itibariyle bir sermaye şirketidir. Bu nedenle, bu şirketin borçlarından ortakların sorumluluğu sadece koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlandırılmıştır (Türk Ticaret Kanunu=TTK m. 573, f. II). Ancak, bu ilke şirketin ödenmeyen kamu borçlarından ortaklara getirilen sınırsız şahsi sorumluluk ile ciddi bir şekilde değişikliğe uğratılmıştır (AATUHK m. 35) Limited şirkette, ortaklardan en az birisi müdür olarak görev yapmak zorundadır (TTK m. 623, f. I son cümle). Bu nedenle, ödenmeyen kamu borçlarından bir ortağın sadece ortak olarak değil aynı zamanda müdür olarak da sorumluluğu gündeme gelebilir (AATUHK mük. m 35). AYM’nin iptal kararından sonra müdürler sadece ödenmesi gereken tarihte ödenmeyen kamu borçlarından sorumlu tutulabilecektir. Başka bir deyişle, bu iptal kararından sonra kamu alacağının doğduğu tarihte müdür olan bir kişi, ödenmesi gereken tarihte müdür değilse sorumluluğuna gidilemeyecektir.

Limited Şirket, Tahsil, Kamu Borcu, Ortak, Müdürler, Sorumluluk.

Limited liability companies are stock corporations as their nature. Therefore; the responsibilities of the company members’ liability is limited with their capital stipulations (The Turkish Commercial Code=TCC art. 573, sub. art. II). However this principle is seriously exposed to change because of the unlimited personal liability of the members due to the company’s unpaid tax dept (The Procedure Law on Collection of Puplic Claims=PLPC art. 35). At least, one of the company member must work as a managing director in limited liability company (TCC art. 623, sub. art. I). Therefore, a company member is not liable from company’s unpaid tax debts only as a member, members will be responsible as a manager at the same time (PLPC re-art. 35). After Constitutional Court’s cancellation (annulment) decision, managing directors are liable only for the public depts that are outstanding on the date due. In other words; after this cancellation decision, a person who is a managing director on the date that the public debt is imposed, will not be liable if he is not a managing director on the debt discharging (payment) date.

Limited Liability Company, Collection, Unpaid Tax Dept, Company Member, Managing Directors, Liability.

Limited şirket, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ile birlikte sermaye şirketleri çatısı altında gruplandırılmıştır (TTK m. 124, f. II).

Limited şirket, TTK m. 573 ile m. 644 arasında 71 maddede düzenlenmiştir. Bu hükümlerden, 65 madde doğrudan limited şirketi düzenleyen özel hükümler iken 578, 592, 610, 622, 643 ve 644 toplam 6 madde ve 636. maddenin 5. fıkrası anonim şirket hükümlerine atıf yapılmak suretiyle oluşturulmuştur. Ayrıca, mahkemeden temsil yetkisinin kaldırılmasıyla ilgili TTK m. 630, f. II’de aynı mahiyette olan kollektif şirket hükümlerine TTK m. 235 atıf yapmak yerine yeniden kaleme alınmıştır.

Anonim şirket, uygulama içinde gelişmesine rağmen, limited şirket bu konuda duyulan ihtiyacı gidermek için, kanun koyucu tarafından geliştirilmiştir. Limited şirketin ortaya çıkış sebebi ve geliştirilmesinde en önemli ihtiyaç anonim şirketteki gibi ortaklara sağlanan sınırlı sorumluluk1 ile yönetimde bahşedilen kişi ortaklıklarına özgü esnekliktir. Bu melez yapı nedeniyle limited şirket, kişi ortaklıklarına özgü unsurlar taşıyan sermaye şirketi olarak tanımlanabilir2.