Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunan Tutuklu ve Hükümlüler İçin, Öfke Kontrolü Programlarının Önemi, Öfke-Suç İlişkisi

The Importance of the Anger Management Programs for the Prisoners and Convicts at the Prisons Anger&Crime Relationship

Münevver MERTOĞLU

Suçun önlenmesi ile ilgili çalışmalar, suçun işlenmesinden önce ve sonra olmak üzere iki boyutta incelenebilir; Bu çalışma, suç işleyen ve ceza infaz kurumlarında hükümlü ya da tutuklu olan kişilerle ilgilidir. Çalışmanın amacı, penolojinin temel çalışma alanı olan modern cezalandırma, ıslah ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamında yürütülmesi gereken öfke kontrolü programlarının önemi ve neden gerekli olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapmaktır. Bu amaçla öfkenin dinamikleri, nedenleri, öfke-suç ilişkisi üzerinde durulmuştur. Öfkenin en temel nedeni, engellenmişlik duygusudur. Engellenme, fiziksel, sosyal ve psikolojik kaynaklı olabilir. Yapılan araştırmalar öfkenin nedenleri ile suçun nedenlerinin büyük ölçüde örtüştüğünü göstermektedir. Bu yüzden kontrol edilemeyen öfkenin nedenlerini anlayarak öfke kontrolü programlarını uygulamak, suçun ve suç tekrarının önlenmesine katkıda bulunabilir. Bu program sadece şiddet suçları için değil, diğer suçlular için de gereklidir. Çünkü cezaevleri pek çok alanda mahkûmların özgürlüklerini sınırlandırmaktadır. Bu durum engellenme düzeylerini yükseltmekte ve kontrol edilemeyen öfkeyi arttırarak yeniden suç işlemesine yol açabilmektedir. Bu yüzden kapsamlı öfke kontrolü programlarının ceza infaz kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlülere uygulanması kaçınılmazdır.

Öfke, Suç, Öfke Kontrolü, Ceza, İnfaz, Tutuklu.

Studies to avoid the crime can be examined in two parts; before committing the crime and after committing the crime. This study is related with the prisoners and convicts who have committed a crime. The goal of this study is to evaluate the importance of anger management programs (which needs to be conducted in line with the main study of penology as modern penalization, melioration and rehabilitation) and the need to use these programs. Based on this goal, the dynamics of anger, the reasons of anger and the relationship between the anger and crime are being emphasized. The main reason behind the anger is a sense of frustration. Frustration can be caused by physical, social or psychological conditions. The studies conducted show us, the reasons behind the anger and crime are similar. Based on this fact, to apply anger management programs by understanding the reasons of the unmanaged anger is vital to prevent the crime and also the repeat of the crime. Anger management program is needed not only for the violance crimes but also for the other kind of crimes. Prisons limit the freedom of the prisoner and convicts on several areas. This limitation increase the frustration level of the criminals and also the unmanaged anger which leads these criminals to repeat the crimes. For this reason, comprehensive anger management programs should be applied to the criminals and prisoners.

Anger, Crime, Anger Management, Prison, Prisoners.

Suç ve suçlulukla mücadele, bütün dünya ülkelerinin ortak sorunudur. Suçluluk, geçmişten günümüze, artan ve teknolojinin gelişmesi ile daha karmaşık hale gelen bir sorun olarak devam etmektedir. “Dünya Cezaevleri Nüfus Listesi Raporu”na göre, Dünyada 10,2 milyondan fazla insan, cezaevlerinde bulunmaktadır”. Aynı Raporda, Türkiye'de de 2005 yılında toplam 55 bin 870 olan hükümlü ve tutuklu sayısının, Ekim 2015 itibarıyla 172 bin 562'e yükseldiği belirtilmektedir1. Bu artış oldukça ürkütücü olup, suçun önlenmesi için etkili mücadele yöntemlerinin kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Suçun önlenmesi ve tekerrürün olmaması, suçluluğun nedenlerinin bilinmesi, suç işleyenlerin ıslah ve rehabilitasyonu ile mümkündür.

Suçun işlenmesinden önce yapılan önleyici çalışmalarla, sonrasında yapılması gereken çalışmalar farklılık göstermektedir. Penolojinin temel çalışma alanı olan modern cezalandırma, ıslah ve rehabilitasyon kapsamında yürütülmesi gereken çalışmalardan biri de öfke kontrolü programlarıdır. Bu çalışmada, öfke ve saldırganlık dinamiği incelenerek, suç işleyen ve ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlüler için öfke kontrolü programlarının neden gerekli olduğuna ilişkin değerlendirmelerin yapılması amaçlanmıştır.

Yapılan araştırmalar, cezaevlerine gelen suçluların %60’nın daha önce de cezaevlerinde bulunduğunu göstermektedir2. Bu araştırmaya göre İngiltere’de hapis cezasını çektikten sonra salıverilenlerin %60’ı, dört yıl sonra yeniden suç işleyip tekrar cezaevine gönderilmektedir. Bu sonuçlar, cezalandırılma sisteminin suçun önlenmesi ve tekerrür etmemesini sağlamak amacı ile yapılan çalışmaların yeterli olmadığını göstermektedir. Oysa gelişmiş ülkelerde, suçluların cezalandırılmalarından çok, ıslah edilmeleri yönündeki çalışmaların giderek arttığı bilinmektedir3.