Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Işığında Hayâsızca Hareketler Suçu (TCK m.225)

The Offense of Impudent Acts in the Light,of Appeal Court’s Decisions (Art.225 Turkish Criminal Code)

Zekiye Özen İNCİ

765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu’nun 419’uncu maddesinde düzenlenen hayâsızca hareketler suçuna 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 225’inci maddesinde ve yine başlığı altında yer verilmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda suçun adı ve madde başlığı korunmakla birlikte, suçun unsurları ile ilgili birtakım değişiklikler yapılmıştır. Gerçekten de, önceden hayâsızca hareketler suçunun maddi unsurunu alenen hayâsızca vaz’u hareket veya cinsi münasebet oluşturmakta iken, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile bu suçun maddi unsuru alenen cinsel ilişki veya teşhircilik olarak tanımlanmıştır. Maddede geçen cinsel ilişki kavramından ve teşhircilikten ne anlaşılması gerektiği öğretide tartışılmalıdır. Suçun diğer seçimlik hareketini oluşturan teşhircilik ise tıp, psikoloji ve kriminoloji biliminin de üzerinde araştırmalar yaptığı bir konudur. Dolayısıyla bu bilim dallarındaki araştırmalar da dikkate alınarak kavramın ceza hukuku bakımından anlamının ortaya konulması gerekir.

Hayâsızca Hareket, Cinsel İlişki, Teşhircilik, Eksibiyonizm.

The offence of impudent acts, which was regulated in article 419 of the old Turkish Criminal/Penal Code no 765 is once again regulated as article 225 of the new Turkish Criminal Code no 5237 under the same title of “impudent acts”. Although the name of the article and offense have been preserved in the new code, there are serious changes in the content of elements of offense. Therefore, while publicly impudent acts and sexual intercourse were constituted as the material elements of the offense beforehand, sexual content and indecent exposure are identified as the material elements of the new one. The doctrine discusses the meaning of the sexual intercourse as it is regulated in the very article. Furthermore, indecent exposure as the other optional act of the offense has been investigated as a subject matter by different science branches i.e. medicine, psychology and criminology. Thus, the meaning of this pharase has to be revealed under the criminal law by taking account of the investigations carried out by the other science branches.

Impudent Acts, Sexual Intercourse, Indecent Exposure, Exhibitionism.

765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu’nun 419’uncu maddesinde düzenlenen hayâsızca hareketler suçuna 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 225’inci maddesinde ve yine Hayâsızca Hareketler başlığı altında yer verilmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda suçun adı ve madde başlığı korunmakla birlikte, suçun unsurları ile ilgili birtakım değişiklikler yapılmıştır. Gerçekten de, önceden hayâsızca hareketler suçunun maddi unsurunu alenen hayâsızca vaz’u hareket veya cinsi münasebet oluşturmakta iken, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile bu suçun maddi unsuru alenen cinsel ilişki veya teşhircilik olarak tanımlanmıştır.

Hayâsızca hareketler suçu, gerek suçun maddi unsurunu oluşturan hareketler ve gerekse bu hareketlere verilmesi gereken anlam bakımından incelenmeye değerdir. Gerçekten de, maddede geçen cinsel ilişki kavramından ve teşhircilikten ne anlaşılması gerektiği öğretide tartışılmalıdır. Nitekim 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda başkaca bazı suçların da maddi unsurunu oluşturan cinsel ilişki kavramı öğretide tartışmalıdır. Suçun diğer seçimlik hareketini oluşturan teşhircilik ise tıp, psikoloji ve kriminoloji biliminin de üzerinde araştırmalar yaptığı bir konudur. Dolayısıyla bu bilim dallarındaki araştırmalar da dikkate alınarak kavramın ceza hukuku bakımından anlamının ortaya konulması gerekir.

Çalışmamızda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen hayâsızca hareketler suçu, mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenleme ile ve her iki dönemdeki Yargıtay içtihatları da dikkate alınarak incelenecektir. Yeri geldikçe karşılaştırmalı hukuk ve özellikle Alman hukukundaki ilgili düzenleme de ele alınacaktır.